Вести:

уторак, 15. октобар 2019.

Гласови мржње са познатих адреса: ''Боли'' их Хандкеова подршка Србији

уторак, 15. октобар 2019. | КМ новине 0

На западу и у региону не јењава полемика поводом "Нобела" за књижевност.

  #Peter #Handke #Nobelova #Nagrada #Kosovo, #Metohija, #Šiptari, #Albanci, #Ekstremisti, #Srbija, #Separatisti, #kmnovine,
Протести муслимана у Ослу 2014. када је Хандке добио Ибзенову награду Фото ЕПА




 
Прошло је пет дана откако је Шведска академија саопштила да је Нобелову награду за књижевност за 2019. доделила аустријском писцу Петеру Хандкеу, али полемика у иностраним медијима и на друштвеним мрежама не јењава. Светски медији објавили су на десетине ауторских текстова о последњем нобеловцу, а у свима је акценат стављен на Хандкеово пријатељство са Слободаном Милошевићем и на подршку српском народу током бомбардовања и ратова деведесетих.

И док Нобелов комитет поручује да, по статуту, "нема одузимања награде", заједничка оцена већине западноевропских медија је да "Хандке не заслужује Нобела". Ипак, има оних који раздвајају пишчеве литерарне домете од његових дневно-политичких ствавова. Колумниста "Гардијана" подсећа да су се "ломила копља" и око другог нобеловца, славног драмског писца Харолда Пинтера, који је такође устао у одбрану бившег председника СРЈ, баш као и интелектуалац и филозоф Ноам Чомски.

Одлука из Стокхолма најбурније реакције изазвала је међу албанским сепаратистима са КиМ. Ипак, најављен протест у Приштини, под називом "Не дајте 'Нобела' Хандкеу", у организацији редитеља Бена Аполонија, одложен је до даљег.

Колики је одијум јавности према Хандкеу као "великом пријатељу Срба" види се и по коментарима испод честитки које аустријском народу упућују светски званичници и установе.

Како примећује српски министар културе Владан Вукосављевић, "док се сви прави и искрени љубитељи књижевности радују додељивању Нобелове награде Хандкеу, из балканског региона и понегде из света, са добро познатих адреса стижу гласови мржње".

- Њихови гласови и репертоара одавно су нам добро познати. Ипак, донекле изненађује права бујица антисрпске хистерије, примитивних инвектива, историјског ревизионизма и измишљотина сваке врсте, све због околности да је Нобелову награду добио писац који се усудио да воли и поштује српски народ. Они и писцу и народу намењују исту судбину, осуду и распеће на нечасном крсту својих неистина - поручује министар културе.

Петер Хандке / Фото Ж. Кнежевић

А док из региона стижу осуде на рачун Хандкеа, у нашој земљи много је сведока његовог пријатељства и доброчинства. Познато је да је новац од награда поклањао српском становништву на Косову и Метохији, а организатори "Смедеревске песничке јесени" (која се тренутно одржава јубиларни 50. пут) подсетили су на још један Хандкеов хумани чин. Овогодишњи нобеловац био је 1998. лауреат "Смедеревске песничке јесени", а на церемонији уручења, пред пуном двораном Центра за културу, Хандке се одрекао новчаног дела награде у корист једне сиромашне породице из села Осипаоница.

Вим Вендерс


Вендерсов поетски поздрав за Хандкеа

Славни немачки синеаста Вим Вендерс огласио се у медијима и свом великом пријатељу и сараднику Петеру Хандкеу, на особен начин, честитао Нобелову награду. Двојица великана упознала су се почетком седамдесетих, када је редитељ снимио филм по Хандкеовом роману "Голманов страх од пенала". Нобеловац је наставио да пише сценарија а Вендерс да режира филмове "Лепи дани у Аранхуезу" и ремек-дело светске кинематографије "Небо над Берлином".

Вендерс је у немачким медијима објавио својеврстан поетски поздрав, под називом "Ко иначе?"

Ко иначе?

Ко је иначе језик узимао тако озбиљно
као свој животни задатак?
Ко је иначе притом увек тражио
да о њему бринемо као о оном што нам је најважније?
Ко је иначе носио тежину света
ни са чим другим доли с поверењем у речи?
Ко је иначе, са сваком новом књигом,
остајао тако веран себи,
а притом с тако много одважности?
Ко је иначе описивао природу с толико љубави,
да смо је могли видети новим очима?
Ко иначе ако не ти, Петер?
Кад сам се уопште тако радовао због неког другог
као данас због тебе!


Твој Вим(Превео Драган Стојановић)



НАПОМЕНА: Текст је преузет из Вечерњих новости али га је редакција КМ Новина минималном интервенцијом лишила неколико срамних и ужасних термина које аутор, у оригиналу, није смео да дозволи да се ту нађу.


КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Kosovo, #Metohija, #Srpska_Lista, #Izbori, #Izdaja, #Vučić, #Laž,  #Šiptari, #Albanci, #Ekstremisti, #Srbija, #Separatisti, #kmnovine,

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине