Вести:

субота, 21. септембар 2019.

Чудотворна икона Богородица Кикоска из Мушутишта

субота, 21. септембар 2019. | КМ новине 0

Чудотворна икона Богородица Кикоска из Мушутишта је копија чудотворне иконе Богородице из манастира Кикос на Кипру, коју је насликао Свети Лука у I веку наше ере.

#Богородица #Киоска #Мушутиште #Косово #Метохија

  • По узору на ову икону у 19. веку је насликана икона Мајке Божије која се по кипарској, такође, назива „Кикоска“ или Кикотуса.

Пише: Звездан Милошевић



Разлика између ове две иконе је у томе што на Мушутишкој икони Христос држи отворен свитак и у угловима су приказани ликови апостола: Јована, Матеје, Марка и Луке. У Мушутишту се, нажалост, мало знало о овој икони Мајке Божије, којој чак ни монахиње нису давале превелику пажњу.

Изглед манастира пре рушења
Значај Богородице Мушутишке једино је препознао отац Стефан, тадашњи игуман манастира Свети Архангели код Призрена. Отац Стефан је замерао мати Катарини, игуманији манастира Свете Тројице у Мушутишту, што не чита сваки дан Акатист пред овом иконом. Када је дошла та кобна 1999. монахиње из манастира Свете Тројице нису са собом понеле ову икону. 

Нажалост, манастир је поделио судбину свог народа и запаљен је 15. јуна 1999. године. Две недеље после скрнављења ове светиње монахиње су дошле у манастир у пратњи енглеског генерала КФОР-а.

http://www.kosovo.net/ckos/ckos08.jpg

 Ушавши у запаљени манастир монахиње су виделе свуда гареж и пепео, али када су дубље закорачиле у манастир, тачније пред олтаром са леве стране, стајала је нетакнута икона Богородице Мушутишке. Угледавши је нетакнуту монахиње су у својим срцима после бола осетиле неизмерну радост. Узевши је у руке мати Катарина је приметила да чак чаршав и сто на коме је икона била нису изгорели.





Молитва пред чудотоврном иконом Богородице Мушутишке - Кикоске

О, Премислостива  Владичице Мушутишка! Ти, Свецарице што на небу царујеш и за нас Христа Бога молиш. Измоли сина твога, нашег милог Господа, да нам опрости сагрешенија наша и да нам покаже пут спасења. Теби ватра не могаше ништа и тако нам показа силу своју, зато, не дозволи Мајко Божија, да нам због зла наших непријатеља мржња освоји ум и тело, већ нам врати веру милошћу твојом. Даруј нам пречиста Дјево: кроткост, мудрост и радост, а изгнај: гордост, лукавост и лењост. Нека искра твоје Благодатне Светлости, усади у наша грешна срца љубав и душевни мир и нек нам гори као пламен до другог доласка сина твога, Господа нашег Исуса Христа. Амин.



Од тог дана икона Богородице Мушутишке се провобитно налазила у манастиру Грачаница да би 2000. била премештена у манастир Кончул код Рашке, где верници свакодневно долазе на поклоњење.

О овој чудотворној икони из Мушутишта пишу разни епархијски листови СПЦ, такође један свештеник браничевске епархије сведочи о њеним моћима. Икона је недавно рестаурирана и налази се са десне стране наноса (Ђаконикона) и целивајућа је.


Треба поменути још једну сличност Богородице Кикоске из Мушутишта и оне са Кипра

Богородица Кикоска кипарска
Наиме, у манастиру Кикос на Кипру у 14. веку је подметнут пожар и Богородица Кикоска је, такође, после пожара нађена нетакнута. Тако да, може се слободно рећи, поред истог имена ове две чудотворне иконе везује и иста судбина.

Данас у манастир Кикос на Кипру дневно дође и по неколико хиљада верника да се поклоне овој чудотворној икони која стоји испред олтара, али због њене веома јаке Божанске моћи и лепоте верницима није дозвољено да јој виде лице (икона је прекривена чаршавом до пола) али могу је целивати.
Икона Богородице Кикоске се још назива милосном јер је извор милости и празнује се данас, 21. септембра, на празник Мале Госпојине.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине