Вести:

понедељак, 23. септембар 2019.

Интернет презентација Историјског пројекта Сребреница

понедељак, 23. септембар 2019. | КМ новине 0

Већ једанаест година, Историјски пројекат Сребреница⇗ је најозбиљнији и најсвеобухватнији научни ресурс који се може наћи на интернету о догађајима који су се у јулу 1995. године одиграли у Сребреници.

#Srebrenica










На нашем сајту не истичу се личности, него чињенице. Он не служи јадиковању о неправди овога света или вођењу јалове полемике са било киме, него искључиво сабирању на једном месту архивске грађе и објављивању аргументованих осврта на разне аспекте овог морално и политички изузетно важног предмета.


Наш сајт је замишљен у првом реду као алатка за истраживање сребреничког питања у наведеним оквирима. Његови корисници су пре свега историчари, политолози, журналисти и други професионални истраживачи. Али такође и заинтересовани из редова шире јавности којима је стало да употпуне своје увиде у један од кључних догађаја са краја двадесетог века, који обележава прекретницу и то не само у односима између етничких скупина у грађанском рату у БиХ 1992. – 1995, и у општој перцепцији српскога народа, него и на ширем геополитичком плану.

Као последица слике која је пројектована о Сребреници, а што би се данашњом терминологијом могло назвати „наративом“ о Сребреници, и сасвим независно од доказивих чињеница, односи између православаца и муслимана, две најбројније скупине у БиХ, тренутно изгледају непоправљиво поремећени. Само по себи, то је чињеница која се врло негативно одражава на стабилност и миран развој Балкана. Затим – у својој „наративној“ верзији – Сребреница је у потпуности изокренула начин како свет, или бар један његов врло утицајан део, гледа на српски народ. Захваљујући Сребреници, народ-историјска жртва двадесетог (и не само тог) века сада је по перцепцији многих укаљан љагом геноцида, најгнуснијег колективног злочина који постоји. Најзад, Сребреница је унела и бројне новине у међународно право и праксу, углавном врло непожељне по мир и безбедност. Међу њима посебно се истиче делатност ад хок политичких судова који етнички нациљаним појединцима изричу сурове казне и доносе неутемељене, али формално меродавне и обавезујуће, историјске оцене – све изван оквира донедавно општеприхваћених правних норми. Поред тога, наратив о Сребреници (опет, без икакве нужне везе са чињеницама) налази се и у корену смртоносне политичке доктрине „права на заштиту“ или R2P, која је током задњих двадесет година своје илегалне примене однела неколико милиона људских живота и разорила неколико држава. Све су то – последице Сребренице.

Сребреница је, дакле, послужила као разлог и повод за више далекосежно значајних преседана. Сви ти преседани, у мањој или већој мери, на штету су српског народа, његове историјске репутације и напора да себи осигура опстанак.

Зато је Сребреница данас питање од превасходног значаја не само са становишта светске политике и светске јавности, него би требало то да буде и са становишта свих Срба.
Наша невладина организација, утемељена 2008. године у Холандији, уз помоћ бројних сарадника из разних земаља света, од тада ради на прикупљању евиденције о Сребреници. Наша интернет презентација је вишејезична:



Категорије којима се ми бавимо обухватају све најважније аспекте сребреничког питања:



Позивамо вас да посећујете и користите нашу интернет презентацију, да је препоручујете пријатељима и сарадницима и да се у свакој згодној прилици позивате на материјал који се тамо налази.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине