Вести:

петак, 2. август 2019.

Срби из Старог Грацка: Нисмо очекивали даље провокације

петак, 2. август 2019. | КМ новине 0

Недељу дана након обележавања 20 година од убиства 14 жетелаца у Старом Грацком, група Шиптара се испред спомен-плоче убијеним Србима у овом селу сликали и том приликом показивали двоглавог орла.








Мештани Старог Грацког су узнемирени последњим дешавањима у селу и наводе да после свега нису очекивали да се настави са провокацијама.

Група малолетних Шиптара, предвођена старијом особом највероватније учитељем, ушла је у двориште школе коју похађају српски ђаци и код плоче са именима убијених жетелеца у Старом Грацку, фотографисала се показујући рукама симбол Велике Албаније, "двоглавог орла". Провокацију су забележиле сигурносне камере на згради школе "Браћа Аксић", а све ово је узнемирило преостале Србе у овом селу.

„Верујте да је ово доста узнемирило мештане и то није први пут да то раде. После свих оних дешавања очекивали смо да ће стати са тим, међутим ево дешава се, не знам који пут провокација. Можда то толико не би било драстично и увредљиво да је то нека друга ситуација, међутим то се дешава, као што знате ломили су плочу, ево сада се дешава да провокативно делују испред плоче, не знам који је разлог, јер ничим нису изазвани и испровоцирани да би то урадили“, рекао је Славиша Милосављевић из Старог Грацког.

Мештани кажу да снимак са сигурносних камера показује да особе које су се фотографисале испред спомен-плоче нису из Старог Грацког и додају да су односи са комшијама Албанцима иначе коректни, пише албанска телевизија из Приштине, редакција на српском језику.

„Све зависи од људи који се не боје Бога, раде шта хоће, о томе се ради. А када буде дошло време тај провокатор нема места овде, стање мора да се промени. Само они нису свесни тога. Нисам желео да одем још кад је био KФОР, а не сада никако не долази у обзир, да сам хтео да продам продао бих одавно“, рекао је Новица Шабић.

Иначе, 23. јула је служен парастос страдалим жетеоцима и жртвама НАТО бомбардовања. За убиство 14 Срба још нико није одговарао. Ово није први пут да се плоча са именима настрадалих извргава руглу. Пре непуне три године непознате особе су поломиле спомен-плочу, а на зиду школе исписале графит на албанском "Хакмарја" што значи освета.


ИЗ АРХИВЕ:

Поломљенa спомен плоча масакрираним жетеоцима у Старом Грацку! (ФОТО) - КМ Новине

Спомен табла посвећена страдању Срба из Старог Грацког, на којима су и имена 14 масакрираних жетеоца из овог села страдалих јуна 1999. године, синоћ је оскрнаљена. Спомен плоча се налазила у центру села, на зиду основне школе "Браћа Аксић".




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Starogracko #Zločin #Žeteoci #Masakr#Albanci  #Provokacija #Kosovo #Metohija  #Srbija #Šiptari #Separatisti #Žrtve #kmnovine

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине