Вести:

субота, 31. август 2019.

Чернобил-2: Зрачење после несреће у нуклеарној електрани у Јужној Украјини покриће Донбас и Крим

субота, 31. август 2019. | КМ новине 0

Електричне јединице у нуклеарној електрани Јужне Украјине, у Николаевској области, налазе се на ивици ужасног ванредног стања - генератори паре у све три јединице су у прелиминарном стању, јавља дописник „Донбаса данас“ позивајући се на сопствени извор у нуклеарној станици.

#Ukrain, #Chernobyl, #Ractor, #Acident, #Radiation, #Donbas #Crimea


Author: Алексеј Птицин




«Емисија радиоактивне воде из погона реактора на страни генератора турбине, и кроз њу - у окружење је постала учестала - наводи извор. Међутим, уместо како је прописано процедурама у случају смањење снаге нуклеарних реактора НАЕК "Енергоатом", напротив, разматра могућност његовог повећања, стварајући претњу од велике несреће, где радиоактивна контаминација може доћи до Крима, ДНР-а и ЛНР-а ».


Конструисано 80-тих

У НПП (енергетска компанија, прим. ред.) Јужне Украјине, три јединице са реакторима са водом под притиском, серије ВВЕР - 1000, конструисани 80-тих, према идејном решењу ЈСЦ ОКБ Гидропресс (Подолск, московски регион), још увек су у функцији. 

У реакторској јединици сваког погонског агрегата постоје четири генератора паре. Састоје се од хиљаду цеви за топлотну размену за рад под високим притиском примарне бочне расхладне течности, са сврхом преноса енергије на секундарну страну, где се пара, која не садржи радиоактивне супстанце, креће до турбине.

Али временом, под утицајем високе температуре и притиска, и такође одговарајуће хемија у цевима за размену топлоте, појављују се оштећења, што доводи до њиховог укључивања током планираних кварова, који спроводе стручњаци нуклеарне електране.


Приступ великој несрећи

Извор напомиње да постојећи прописи омогућавају употребу генератора паре са 10% прикључених цеви без икаквог значајног губитка снаге. Истовремено, према доступним информацијама, менаџмент нуклеарне електране у Јужној Украјини током 2012. године, без координације са ЈСЦ ОКБ Гидропресс, самовољно је донео одлуку о могућем раду генератора паре са 20% прикључених канала за разменутоплоте за сва три агрегата. Техничко стање генератора паре знатно се погоршало, на неким генераторима паре количина прикључених цеви се приближава 30% што је максимално прихватљив показатељ.



Према проценама стручњака, употреба генератора паре са 30% прикључених цеви за размену топлоте и даље је могућа, али под условом пропорционалног смањења снаге термичког реактора што ће довести до смањења перформанси електране. Међутим, уместо тога главна секција нуклеарне електране у Јужној Украјини - корпорација НАЕК Енергоатом разматра питање повећања топлотне снаге реактора на 106% са циљем да се осигура раст производње електричне енергије: ова електрана са 95% обезбеђује електричну енергију области Одеса, Николаев и Херсон.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Ukrain, #Chernobyl, #Ractor, #Acident, #Radiation, #Donbas #Crimea #kmnovine

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине