Вести:

петак, 23. август 2019.

Поводом 11 година ''Историјског пројекта Сребреница'' и промоције новог издања о Хашком трибуналу

петак, 23. август 2019. | КМ новине 0

"Радом на проучавању Сребренице наш Пројекат је формирао исцрпан архив где је похрањена драгоцена истраживачка грађа. Део те грађе доступан је читаоцима и професионалним истраживачима на нашој интернет презентацији"

 #Историјски #Пројекат #Сребреница #Хаг #Суд #Људско_Право #кмновине


У четвртак, 25. јула, 2019, у 15. часова, у просторијама Института за европске студије у Београду, одржана је промоција најновијег издања Историјског пројекта Сребреница, „Хашки Трибунал, Сребреница и посрнуће правде“ (The Hague Tribunal, Srebrenica, and the Miscarriage of Justice) аутора Вишеслава Симића, Кристофера Блека, Јована Милојевића и Стефана Каргановића. Књига се може наручити преко дистрибутера Амазон.

На промоцији су говорили коаутор, др. Вишеслав Симић, професор геополитике на универзитету Монтереј у Мексику, др. Џорџ Самуели, професор права, и др. Александар Јокић, професор политичких наука на Портланд универзитету у САД. Да би одгледали видео промоције.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


Два од четири есеја у овом издању, Милојевића и Каргановића, добили су прву награду италијанског Фонда Ђузепе Торе, у новембру 2018. године.

Објављивање ове студије подудара се са обележавањем двадесет четврте годишњице сребреничких догађаја и са испуњених једанаест година од почетка рада Историјског пројекта Сребреница. Мисија наше невладине организације истакнута је на нашој интернет презентацији: „Основни циљ нашег Пројекта је уздизање изнад политике и пропаганде и стварање контекстуалне евиденције о сребреничкој трагедији у јулу 1995 и њеној позадини, што може послужити као коректив за искривљену слику која је владала протеклих година, а уједно и искрен допринос будућем миру.“

Од оснивања Историјског пројекта Сребреница 2008. године у Хагу, Холандија, па до данас, и у будуће, мисија наше НВО остаје непромењена.

Радом на проучавању Сребренице наш Пројекат је формирао исцрпан архив где је похрањена драгоцена истраживачка грађа. Део те грађе доступан је читаоцима и професионалним истраживачима на нашој интернет презентацији на српском и на енглеском, а такође и на неколико других важних језика (руском, француском и шпанском). Свестрани приступ нашег Пројекта сребреничком питању огледа се у ширини тема које покривамо, од форензике, до правних питања везаних за Трибунал у Хагу и друге судске установе које се баве Сребреницом, па преко историјског контекста догађаја до утврђивања чињеница о српским жртвама на подручју сребреничког краја. Буквално ниједно правно, историјско, политичко или морално питање везано за Сребреницу није остало необрађено са наше стране.

Ми смо истовремено окупили и координирамо сјајну групу међународних стручњака из САД, Велике Британије, Француске, Италије, Русије, Аргентине, Финске и других земаља који својим знањем и искуством доприносе постизању опипљивих резултата и успеху нашег рада. То се најбоље види прегледом две нове, сестринске интернет презентације са фокусом на Сребреницу и сукобе деведесетих година прошлога века, које су покренули наше колеге у Канади, Canadian Veritas Observatory, и Великој Британији, Balkan Conflicts Research Team.

Од оснивања пре једанаест година, Историјски пројекат Сребреница научно-одговорно и крајње озбиљно приступа важној теми којом се бави. У сарадњи са Руском Академијом Наука, у Москви у априлу 2009. године уприличили смо међународни научни симпозијум о Сребреници и хашком Трибуналу. То је био први скуп овакве врсте који је икада одржан, било где.

Наша невладина организација својим истраживачким радом срушила је два главна потпорна стуба на којима почива сребренички наратив, форензичке доказеовде) и подметање легитимних борбених губитака колоне као жртава наводног геноцида. Тезу о почињеном геноциду подвргли смо разорној правној критици. Уз сво дужно поштовање према другима који су се такође бавили Сребреницом, њихова разматрања крећу се углавном путевима које смо ми трасирали и најчешће се своде на опонашање нашег рада, потврђујући још једном закономерност да сваки Моцарт има свога Салијерија.

Смернице за наш даљњи рад одређују два значајна догађаја. Први је затварање хашког Трибунала и очигледна потреба да се оцени његова делатност и сумира његов учинак. У том смеру направили смо први корак ове године, у сарадњи са британским колегама, продукцијом филма „Безакони суд – како је Хашки трибунал обмануо свет,“ којим се ова установа убедљиво раскринкава. Други важан догађај, којем идемо у сусрет, је обележавање у јулу 2020. двадесет пете годишњице Сребренице. За ту прилику одржаћемо низ скупова и објавићемо пригодна издања. Али главни задатак који смо себи поставили у нашем радном програму за наредних годину дана је припремање и објављивање извештаја који ће представљати синтезу доступне грађе о Сребреници и најпоузданијих увида у природу и позадину тога догађаја.

Захваљујемо се читаоцима и пратиоцима нашег рада на поверењу и пажњи. Желели бисмо такође да се захвалимо и нашим критичарима, али то ћемо са задовољством учити тек када нам они буду помогли указивањем на грешке и пропусте у нашем раду.

Стефан Каргановић
Председник
Историјски пројекат Сребреница



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

 #Историјски #Пројекат #Сребреница #Хаг #Суд #Људско_Право #кмновине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине