Вести:

недеља, 7. јул 2019.

Навршава се пет година од почетка рада 'КМ Новина'

недеља, 7. јул 2019. | Уреднички колегијум 3

Данас, 07 јула, навршило се пет година од званичног почетка рада малог али "жилавог" српског портала са севера Косова и Метохије, "КМ Новине".

#PetGodina #kmnovine #Vesti #Godišnjica #Kosovo #Metohija #Srbija








 
Да смо знали да ће бити овако, вероватно не би смо ни почели. Портал је замишљен као место које ће пружати сервисне информације о Косову и Метохији. Од начина путовања, преко дежурних служби, до кафића и фризерских салона... Међутим, те 2014. године држава Србија се увелико гасила у својој јужној покрајини. Наравно, све то мимо закона и противно Уставу. У том окружењу привредници су већ почели своје активности да региструју при сепаратистичком систему, а званичне државне институције Републике Србије почеле су да уступају место шиптарским квази-институцијама. На крају би све изгледало тако као да се ради на промоцији управо тог система.

Свеукупно безакоње, које је до данас само нарасло у свом иживљавању над правним нормама и српским становништвом у покрајини, превагнуло је у потреби да се баш о њему говори. Чињеница да ни један други портал нити медиј са Косова и Метохије не извештава објективно, већ се приклања политичким ставовима својих спонзора, додатно је подстакла потребу да се о свему још и више говори. Управо су КМ Новине разбиле зид ћутања и својом радом и начином извештавања са тла покрајине, показале да у медијској слици о КиМ нешто није у реду, а често показале и шта то није у реду.

Разуме се, то нас је више пута доводило у проблем. Претње које су пристизале нашој редакцији и новинарима, а које нису оне врсте која мора да се тумачи већ директне, ми их осим у пар случаја нисмо износили у јавност. Знамо да не постоји не само објективна служба већ ни објективни медиј, или медијско удружење, које би нас заступало и штитило. Па и онда ако би хтело, онда би смо били под заштитом оних које критикујемо јер раде управо против српских националних интереса на Косову и Метохији. То нисмо могли да дозволимо. Онај ко сведочи о страдању и сам ступа на пут страдалника и мораће да понесе део тог терета, то је нешто чега мора да буде свестан.

Додатно нас је оптерећивала и чињеница да немамо спонзоре нити финансијере. То је био узрок одлуке да овај портал до сада два пута престане са радом. Једном је и био угашен, искључен са интернета и недоступан неколико сати а онда опет обновљен личним залагањем једног од чланова редакције. Други пут је то било спречено и криза превазиђена у последњем тренутку. Временом, нашло се неколико људи чија је подршка помогла да сајт опстане, али периоди тешког и напорног рада који не обезбеђује ни минимум средстава за преживаљавање, још увек нису за нама. За нама је пет пуних година, година сведочења, јединствених белешки, одважних ставова и мишљења која су у неколико наврата продрмала чак и читаву српску медијску сцену од дна до самог врха. А то ће се дешавати и надаље. Не нашом вољом, већ туђим ћутањем и кривотворењем.

Са годинама расте и одговорност, ваљда и озбиљност, наде и жеље... Ограничења постоје али су она, у нашем случају, само техничке природе.

Жеља да овај портал буде угашен, како од шиптарских интересних група које су га у јавности критиковале као једини на КиМ који се противи постојању сепаратистичких квази-институција и позива на њихов бојкот, што јесте у потпуности тачно, тако и од појединих српских политичких и медијских кругова, снажан су сигнал да се не сме престати са радом, ма колико се он с времена на време сводио на минимум и не успевао да одговори изазовима и потреби за комплетном реалном медијском сликом са Косова и Метохије.

Ни то није једини подстрек који нас води у раду. Много чудних и чудноватих околности, нејасних "поклапања" и контаката у неочекиваним моментима, показују да "још неко" сматра важним рад овог портала. А серија тих "мистичних" момената почела је од првог дана активирања сајта. Наиме, без икаквог утицаја редакције КМ Новина, десило се да је пробни рад портала те 2014. године започет на дан петнаесте годишњице страдања Светог Харитона Косовског, тачније са даном када је киднапован па касније убијен од шиптарских терориста, 16. јуна. Званично, након успешног решавања почетничких техничких проблема на порталу, опет без икаквог нашег плана, почетак рада се поклопио са даном рођења Светог Јована Крститеља, 07. јула, те године. Ово нам, срећом, није послужило на гордост већ смо схватили као још једну јасну опомену да нас прати и надгледа "неко" кога не смемо да заборавимо јер ћемо Њему на крају свог пута морати да дамо одговор за оно што смо до тада радили.

Ми знамо да је све што смо урадили могло и требало боље, знамо да смо доста тога и пропустили али знамо и то да смо се увек трудили да дамо највише што можемо у нашем раду и да ће тако и остати. Не мали број читалаца је препознао наш портал као извор истинитих и објективних прича, на чему смо захвални. Али нисмо захвални због нас, већ због људи који су често само овде могли да се појаве, изнесу свој проблем или да се о њима уопште сазна. То би понекад значило престанак нечије патње или решење макар нечијег проблема.

У име тих људи и згажене истине са, и о Косову и Метохији, коју покушавамо да сачувамо и одбранимо, хвала свима који су све ово време уз нас или су нам се током година прикључили!




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#PetGodina #kmnovine #Vesti #Godišnjica #Kosovo #Metohija #Srbija

3 коментара:

  1. Поштована редакцијо,

    Честитам Вам пети рођендан.Ваш портал је једини портал који, као светионик шири истину о страдању Срба на окупираном Косову и Метохији.Истина и само истина је ваше основно и темељно начело.То потврђују својим текстовима, Ваши новинари Иван Максимовић и Зоран Валашковић као и одређен број читалаца сарадника. Веома ценим Вашу храброст ,што износите истину о догађајима о којима ћути режимска штампа у Београду.У Ваш портал,као независтан и слободан, верују истакнуте личности као што
    су:Проф.др.Љубомир Т.Грујић,Др.Јасмина Вучић-Пеев,др.Слободан Самарџић,новинар и публициста Миленко Срећковић,Ђани Виола италијански новинар и многи други.Интервју руског добровољца Алберта Андејева је такође изазвао велико интересовање код читалаца.
    Ваша борба за истину и правду је герилска,јер је водите на делу територије Србије која је окупирана од стране НАТО пакта.Опасност за Србе је стална,безбедност не постоји,материјална ситуација је катастрофална.Упркос свему Ваша редакција уз све тешкоће и недаће,којима сте изложени, ипак савесно обавља свој рад,посвећена истини и само истини, поштујући у свему, ону народну изреку : "Није Бог у сили,већ је Бог у истини".

    Лако је у Београду по кафанама певати и пити,

    док Србин животом својим Косово и Метохију штити.

    Молим све читаоце портала КМ новине да материјално и на сваки други начин помогну редакцију овог портала.

    Наше мало за њих ће значити много.Помогнимо нашој браћи.

    Учинимо оно што је у нашој моћи,

    А за остало Бог ће помоћи.

    Михајло


    ОдговориИзбриши
  2. Анониман7. јул 2019. 17:39

    Честитам !
    Све најбоље за следећих 5 година.

    Да и Вама процвета, јер Истина мора да засија.

    Благослов Вама и свему што је ваше!

    ОдговориИзбриши
  3. Срећан Вам јубилеј, и храбро и даље. Свако Вам добро.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине