Вести:

петак, 19. јул 2019.

Сепаратисти вршили злочине сада врше власт, српским жртвама ни трага

петак, 19. јул 2019. | КМ новине 0

Поводом 21. годишњице од првих масовних киднаповања, убистава и протеривања Срба на Косову и Метохији, од стране припадника терористичке ''Ослободилачке војске Косова'', Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издајала је следеће саопштење за јавност.

#KancelarijazaKiM #Kancelarija #Kosovo #Metohija #Mediji #Vesti #Šiptari #Teroristi #Separatisti #Zločnci #Žrtve #Srbija #kmnovine
Душко Челић, председник српске Координације / Фото: Медија центар






 
Од 18 - 22. јула 1998. године, током оружаног напада припадника тзв. Ослободилачке војске Косова на Ораховац и околна српска села, киднаповано је око 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом тзв. ОВК.

Само из породице Костић из села Ретимље, киднаповано је 14-оро чланова, међу којима и најмлађи Костић Небојша, који је имао само 17 година. Група од 35 цивила, махом жена, деце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг. Године 2005., у јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева, пронађени су посмртни остаци 36-оро Срба, док је судбина преосталих још увек нерасветљена.
Српска координација са огорчењем подсећа да ни после 21 године, нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Ораховачкој жупи, иако постоје живи сведоци – жртве међу киднапованим Србима.

Подсећајући на ове трагичне догађаје, Српска координација, још једном указује на одговорност припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, чији припадници данас врше власт на Косову и Метохији.

Пракса некажњивости за злочине над Србима, коју су својим нечињењем и невршењем мандата одређеног Резолуцијом СБОУН бр. 1244, створиле међународне мисије на Косову и Метохији - УНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС, допринела је да самопроглашене албанске власти у Приштини изграђују друштво које није у стању да се суочи са прошлошћу.


Српска координација позива правосудне власти Републике Србије, као и друге правосудне институције, да без одлагања процесуирају бивше припаднике тзв. Ослободилачке војске Косова, одговорне за ратне злочине почињене над српским становништвом, на територији општине Ораховац, током јула 1998. године.


ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ КООРДИНАЦИЈЕ
Душко Челић, dr. sc. iur.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#KancelarijazaKiM #Kancelarija #Kosovo #Metohija #Mediji #Vesti #Šiptari #Teroristi #Separatisti #Zločnci #Žrtve #Srbija #kmnovine

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине