Вести:

петак, 14. јун 2019.

Гњилане: асимилација и на гробљу - плоче са натписима искључиво на албанском

петак, 14. јун 2019. | КМ новине 0

Бетонске плоче са натписима “Гробница припадника заједнице католика, протестаната, православаца и Јевреја",  постављене су пре неколико дана на православном гробљу у Гњилану.





 
На плочама на српском гробљу само на албанском језику великим словима пише “ВVARREZAT E KOMUNITETIT PROTESTANT“, „VARREZAT E KOMUNITETIT KATOLIK“, „VARREZAT E KOMUNITETIT HEBRE“, „VARREZAT E KOMUNITETIT ORTODOKS“, сазнаје РТВ Пулс.

Српска православна црква о овом постављају плоча није била унапред обавештена.

У телефонском разговору за РТВ Пулс, из сепаратистичке општине Гњилане кажу да су плоче постављене пре два, три дана,, потврдио  је директор тзв "одељена за урбанизам и заштиту животне средине" Беким Бајрами.

Бајрами је најавио да ће се за неколико сати огласити званичним саопштењем за јавност.

На сликама које су послате нашој редакцији види се да је православно гробље зарасло у коров и шибље. На овом гробљу после 1999. године многи споменици су оскрнављени. Расељени Срби долазе да обиђу гробове својих предака само на Задушнице, међутим у последњих неколико година организованог доласка готово и да нема.

Новинарка: Маја Живковић




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине