Вести:

субота, 15. јун 2019.

Гњилане: На гробљу затирање српских трагова ознакама за заједнице којих ту никада није било (ВИДЕО)

субота, 15. јун 2019. | КМ новине 0

Плоче са натписима на албанском “Гробница припадника заједнице католика, протестаната, православаца и јевреја",  постављене су пре неколико дана на српском православном гробљу у Гњилану.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Gnjilane #Groblje #Albanizacija
Затирање српских а наметање туђинских трагова је покушај брисања историје и постојања. Узалудан покушај.



Мермерне плоче су постављене на уласку у гробље. Са десне стране на албанском језику пише да су ту сахрањени православни верници, док су са друге стране ознаке за јевреје, католичке хришћане и протестанте. 
У истом делу  виде се остаци порушене црквице коју је по предању направио Србин православац у молитвени помен своје супруге која почива на овом гробљу.


У разговору са овдашњим Србима екипа РТВ Пулса сазнаје да  на овом месту никада нису били сахрањени протестанти, католици и јевреји и да нема гробова у којима су сахрањени припадници тих заједница. Одувек су се ту  сахрањивали само Срби православци. Доказ за то су порушени споменици на којима се још види православни крст, српска имена и презимена, чирилично писмо.

 
У "општини Гњилане", по систему албанских сепаратиста, потврдили су да су плоче постављене пре пар дана. На питање на основу којих истраживања су дошли до сазнања да на српском православном гробљу у Гњилану почивају и припадници других националности и вероисповести, директор за урбанизам и заштиту животне средине  Беким Бајрами најавио је да ће о томе обавестити јавност саопштењем, али тај одговор у нашу редакцију није стигао.


На овом гробљу после 1999. године многи српски споменици су оскрнављени. Због рушења, корова и шибља, а између осталог и наше небриге али и небезбедности да се борави у албанском окружењу, као да се полако губи њихов траг у времену.

Новинарка: Маја Живковић



ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине