Вести:

уторак, 14. мај 2019.

ПОДСЕЋАЊА: Владика Артемије: ''косовским'' институцијама циљ етничко чишћење Срба

уторак, 14. мај 2019. | КМ новине 0

Владика Артемије о изборима на Косову и Метохији у интервјуу "Новостима" новембра 2007. године, пре него што ће сепаратисти прогласити "независност". Данас се те речи доказују више него икада пре јер се у међувремену остварило свако зло у најави.

#Kosovo #Metohija #Šiptari #Izbori #Separatisti
Епископ Артемије

  • Срби не треба да учествују на косовским изборима.
  • Ако Србија остане чврста ни Русија неће променити мишљење. 
  • Албанци бојкотују преговоре.
  • Преговора нема јер је решење унапред обећано.

Следи неизмењени интервју:

Постоје многи разлози због којих Срби не треба да учествују на косметским изборима. Пре свега, они не могу и не треба да буду у институцијама којима је циљ етничко чишћење Косова и Метохије од Срба и одвајање ових простора од Србије. Разлог више је што досадашњим учешћем у албанским институцијама Срби не само да нису успели да реше ниједан свој проблем, већ нису успели ни да поставе на дневни ред било који захтев - овако је, у разговору за "Новости", владика рашко-призренски Артемије разрешио дилеме косметских Срба - да ли да у недељу изађу на изборе за привремене органе.


Хоће ли чињеница да ће поједини представници Срба с Косова, ипак, изаћи на изборе дати легитимитет целом процесу?


- До сада је излазио један веома мали, миноран број људи, који нису представљали никога, већ себе саме. Они су само потврдили тезу да не треба учествовати у албанским институцијама. Поготову што се ситуација погоршава из дана у дан и показује се све већа тенденција за стварање нове албанске државе. Али, и сада ће бити оних који ће из разноразних разлога сами себе представљати и на овим изборима.

На који начин сачувати општине с већинским српским живљем и да ли постоји опасност од преузимања тих општина од Албанаца, за шта постоје индиције?

- Сматрам да наша држава треба да изнађе решење како и на који начин да изаберемо праве представнике тамо где су Срби у већини и где имају локалну власт. Не би нас изненадило ни да Албанци, уз благослов мећународне заједнице, покушају да преузму власт у општинама с већинским српским живљем, али сигурно је да ће Срби ту, назовимо власт бојкотовати.

Имате ли сазнања о евентуалним плановима напада Албанаца на средине настањене српским живљем, поготову што се последњих месеци на Космету све чешће појављују наоружане терористичке групе?

- Осим свакодневних јавних претњи, конкретних сазнања о томе немамо. Али, сматрамо да међународна заједница на Космету не сме дозволити понављање насиља. Српски народ на Космету изложен је насиљу осам и по година, али и поред тога истрајава на путу опстанка. Ту смо где смо, и мада се надамо да међународна заједница неће више дозволити насиље, сматрамо да и наша држава мора спремити неке механизме да заштити свој угрожени народ.

Како ће се, по вашем мишљењу, одвијати наставак преговора о статусу Покрајине, и да ли је могуће доћи до одрживог решења?

- Преговори који се сада воде о статусу Космета су преговори с циљем да се испуни форма, јер нема преговора ако је неко решење унапред обећано. Наравно да Албанци неће прихватити никакво решење нити компромис ако им је Америка обећала да ће се, уколико преговори не успеју, применити Ахтисаријев план који њима у потпуности одговара и који, заправо, представља независност. Мислим да је Америка пристала на наставак преговора како би покушала да убеди и земље које не прихватају независност Косова и Метохије у супротно, али охрабрује чињеница да је Русија истрајна у свом ставу да то не прихвати. Зато сам сигуран да, уколико и Србија остане чврста у свом ставу, ни Русија неће попустити.


ЉУДИ КРАДОМ ОДЛАЗЕ СА КОСМЕТА

Какво је тренутно расположење међу српским становништвом у Покрајини?

- Народ је сигурно напетих живаца, јер су већ осам и по година у неизвесности, многи су без икаквих примања, једва преживљавају, али нас највише брине то што неки, нажалост, због опште несигурности, крадом одлазе с Космета и продају своја имања. Влада општа несигурност и људи са стрепњом ишчекују десети децембар.


Вечерње Новости, 
12. новембар 2007.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Само нас БОЈКОТ шиптарских избора може спасити! - КМ Новине

Само нас БОЈКОТ шиптарских избора може спасити! #Kosovo #Metohija #Bojkot #Šiptari #Izbori #Teroristi #Separatisti #Izdaja #SrpskaLista #Vučić Народ каже "Мафија никада не спава" и то је заиста тачно. Док се води све већа борба за очување Косова и Метохије, Вучићева "Српска листа" се спрема да продужи и докрајчи тај процес учешћем на шиптарским квази-изорима такозавен "републике Косово"!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Васкрс Косова и Метохије - ''Верујемо, Господе!'' - КМ Новине

Васкрс Косова и Метохије - "Верујемо, Господе!" #Kosovo #Metohija #Srbija #Vaskrsenje, #Vladika #Artemije Бог слуша своје верне слуге као што је пророка Илију слушао па често пута шаље и казну на наш народ. То Бог не чини што нас не воли, нити чини да нас умори, да нас истреби, него да нас врати к себи.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине