Вести:

понедељак, 29. април 2019.

Васкрс Косова и Метохије - ''Верујемо, Господе!''

понедељак, 29. април 2019. | КМ новине 0

Поред личног, жеља и надање сваког Србина су у васкрсење Косова и Метохије. А, може ли то и како да буде, објаснио је епископ Артемије у својој беседи пре готово пуних десет година.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Vaskrsenje, #Vladika #Artemije
Илустрација: КМ новине





,,Бог слуша своје верне слуге као што је пророка Илију слушао па често пута шаље и казну на наш народ. То Бог не чини што нас не воли, нити чини да нас умори, да нас истреби, него да нас врати к себи. И ми данас, браћо и сестре,  српски народ у целини, био је веома залутао са правога пута, скренуо од правога богопоштовања. Педесет и више година је лутао по пустињи овога света, заборавио своју веру, заборавио своју крсну славу, заборавио поштење своје, јунаштво своје. И Бог је желео да нас врати к Себи. Допустио је страдања у последњих десетак и више година. Свуда где су Срби живели, па и на Косову и Метохији. Није то Бог допустио зато што нас мрзи, браћо и сестре, него зато што нас воли, што жели да се вратимо на прави пут, да будемо истински потомци светога Саве, светог Кнеза Лазара, да будемо следбеници пророка Илије, да будемо његове ватрене вере, његове ревности, јер само такав живот и такав пут кроз живот води у Царство Небеско, у нашу небеску отаџбину. Зато је Бог допустио страдање на наше покољење, а ми треба да то схватимо, да се Богу своме повратимо, као ондашњи народ, и Бог ће онда и нама послати милост своју као што је онда послао кишу с неба на ондашњи народ, да им помогне.

Газиместан / Фото: Стивен Ених, ХРЛ

Бог је спреман да чује нашу молитву, да чује наше потребе. Зна Бог и пре наше молитве шта нама треба. Али је потребно да и ми покажемо своју веру према Богу, јер Господ је за свога живота на земљи многа чуда чинио и многе болеснике је исцелио, али увек је питао: „Верујете ли да могу то учинити?“ (Мт 9, 28). И тек на исповедање вере дешавала су се чуда. И Бог нас данас пита „Верујете ли да ћете бити слободни на Косову и Метохији, да ће Косово и Метохија бити и остати оно што је вековима било? А ми да кажемо: „Верујемо, Господе!“ Али не само речима да кажемо, него животима својим да кажемо, вером својом и делима својим то да посведочимо. И онда ће нам Господ рећи као што је често говорио „По вери вашој нека вам буде“ (Мт 9, 29). И као што су се тада дешавала чуда и данас ће се то поновити. Будите уверени и бићете сведоци тога чуда Божијега.“

Владика Артемије


(из беседе на празник Светог Илије, Лешак, 2009)




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине