Вести:

петак, 5. април 2019.

Амерички новинар написао збирку песама о страдању Срба и Рома на Kосову и Метохији

петак, 5. април 2019. | КМ новине 0

Амерички новинар, песник и активиста за људска права, Пол Полански, објавио је збирку песама „Kосовска крв“ која говори о страдњу Срба и Рома на Kосову и Метохији.

#Pol #Polanski #Romi #Srbi #Kosovo #Metohija #Srbija #Pogrom
Пол Полански (лево) на промоцији збирке "Косовска крв"





Ова књига нашила је на критику америчких политичара, али како је казао, он је описао оно што је доживео боравећи на Kосову и Метохији.

„Увек сам био узнемирен писањем западних медија, који су писали о Kосову без икаквог искуства. Не судим ником када пишем о Kосову, све што сам написао је сведочење, писао сам оно што сам доживео и видео“, казао је Полански.

Полански је у јулу месецу 1999. године, непосредно по окупацији Kосова и Метохије од стране НАТО пакта, живео у избегличком логору за интерно расељена лица код Облића. Он је даноноћно боравио са њима у шаторима и скупљао приче лица протераних од стране Албанаца - повратника.

„Живео сам у Ромском насељу када су нападнуте енклаве те 2004. године. Био сам сведок бројних страдања, ја овом књигом не желим да отварам старе ране већ да буде подсетник да се овако нешто никада не понови“, казао је Полански а преносе "Нишке вести".

Полански је рођен у Ајови (САД) затим је живео у Шпанији, Чехословачкој и након боравка на Kосову и Метохији одлучио је да остане у Србији.

„Заволео сам људе у овој земљи и драго ми је што сам остао овде. На Kосову и Метохији имам пријатеље па једном месечно и тамо одлазим“, казао је Полански.

Он је додао, да је ситуација за мањине на Kосову и даље лоша.
„Ми смо покушали и да урадимо промоцију књиге у Грачаници, али на наше бројне позиве, мејлове и молбе нико није реаговао. Мислим да је за људе који су остали тамо од великог значаја да чују речи ове књиге“, казао је Полански.

О раду и искуству Поланског током његовог боравка на Косову и Метохији, српски новинар Миленко Срећковић, направио је филм који је премијерно приказан 2016. године.

Више о томе можете прочитати на страни:

Амерички песник као очевидац прогона неалбанаца на КиМ (ВИДЕО) - КМ Новине

Документарни филм „Пуки сведок" бави се албанским терором над неалбанским становништвом на Косову, уз прећутну сагласност и немешање НАТО трупа, и прати искуства и сведочанства Пола Поланског, који је међу косовским Ромима провео више од 16 година. Пол Полански је амерички писац и песник, саветник УНХЦР-а за питање Рома на Косову, и добитник Вајмарске награде за људска права.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине