Вести:

недеља, 7. април 2019.

Рим: Шиптарски сепаратисти ''замрљани'' злочинима против човечности

недеља, 7. април 2019. | КМ новине 0

Објављен извештај Клинт-а Вилиамсон-а, шефа Специјалног истражног тима, “Special investigative task force(SITF), који је успоставила Европска унија 2011. године како би се расветлило етничко чишћење против Срба и Рома, почињено од стране Ослободилачке војске Косова (ОВК).
 #Kosovo #Metohija #Šiptari #UĆK #OVK #Zločini #Teroristi


  • Постоје докази о убиствима, отмицама, сексуалном насиљу, уништавању верских објеката и другим злоупотребама. Злочини су почињени не од стране појединаца, већ од албанског руководства.

Пише: Фабио Полезе



РИМ – Након две и по године истраживања, објављен је очекивани извештај Клинт-а Вилиамсон-а, шефа Посебне истражне радне групе (СИТФ), који је Европска унија основала 2011. године како би се расветлило етничко чишћење против Срба и Рома, почињено од стране такозване "Ослободилачке војске Косова" (ОВК) – током и након смртоносних ваздушних напада НАТО-а 1999. године. Истрага је омогућила идентификацију одређених доказа убистава, отмица, сексуалног насиља, уништавање верских објеката и других злоупотреба. Руководство ОВК је одговорно за злочин против човечности.


Клинт Вилијамсон
ф
Према извјештају Клинт-а Вилиамсон-а, злочин против човечности почињени „у подручјима већинске српске и ромске популације на Косову и Метохији јужно од реке Ибар, с изузетком неких енклава“, не могу се приписати појединцима, већ морају бити насупрот руководству албанских сепаратиста. „Постоје убедљиви докази да су неки лидери ОВК користили организацију да би постигли политичку моћ и лично богатство насиљем.“ Извештај који је спровео Вилијамсон „у великој мери је у складу са резултатима истраживања које је Дик Марти спровео 2010. године за Савет Европе о нељудском поступању и незаконитој трговини на Косову и Метохији“.

Мало доказа за трговину органима. Истрага са Посебном истражном радном групом (СИТФ), упркос томе што је имала „чврсте информације које указују на то да се трговина органима заиста одвијала, чак и ако је била минимална“, до сада није успела да прикупи елементе „који дозвољавају подизање оптужнице“. Конкретно, постоје „ужасни докази“ о десетак људи које је држала ОВК, који су били убијени због продаје органа. Вилијамсон је ипак изјавио да ће наставити са „потрагом за доказима како би дошао до истине у погледу трговине органима“.

Много људи се воде као нестало. Рат на Косову коштао је живота око 13. хиљада људи, а скоро 1.800, углавном Срба, још увек се воде као нестали. Томе морамо додати и велики број жртава леукемије и рака, које је тешко доказати а који су највероватније изазвани зрачењем од бомби са осиромашеним уранијумом (ОУ), које су испуштали НАТО авиони, од којих су многи полазили из италијанске базе Авиано.
Застрашивање сведока. Током ове две и по године за израду извештаја који је урадио СИТФ да би се утврдили злочини против човечности које су починили албански сепаратисти – где је саслушано стотине људи и прегледано много докумената – главна препрека у потрази за истином „били су многи покушаји да се утиче на сведоке“, рекао је Вилијамсон. Он је додао: „Косовски народ ће наставити да плаћа високу цену све док неколицина моћника не настави да омета истрагу“.

Многим садашњим политичарима се може судити. У извештају нема имена оптужених, али међу њима би требало да буде више представника који сада, након проглашења независности Косова 17. фебруара 2008. и након што су водили терористичку ОВК, заузимају највише политичке функције. Међутим, у најбољем случају, процес неће почети пре 2015. године, када би требало успоставити посебан суд. Али страх је да би оптуженици могли искористити своју политичку моћ да ометају правду. Правда коју српски народ чека петнаест година.


Први пут објављено. 
21. август 2014.


Превео: Милошевић Ивица,
ФБ страница:
КиМ – Ратни злочини и Суд за "ОВК" 



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: Република.ит    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине