Вести:

субота, 9. март 2019.

Збирка песама ''Горња соба'' промовисана у Удружењу књижевника Србије

субота, 9. март 2019. | КМ новине 0

Збирка песама ''Горња соба'', аутора Предрага Јакшића, промовисана је у просторијама Удружења књижевника Србије.

#Збирка, #песме,#Књига #Предраг_Јакшић, #Горња_соба
Промоција "Горње собе" у Удружењу књижевника Србије. Слева на десно: Миљурко Вукадиновић, Гордана Влајић, Предраг Јакшић и  Милан Вучковић. / Фото: С.М, КМ новине.

Књигу су представили и оњој говорили Гордана Влајић, књижевница, Миљурко Вукадиновић, књижевник и уредник програма у Удружењу књижевника Србије, песме је читао Милан Вучковић, драмски уметник а o самом настанку књиге говорио је аутор Предраг Јакшић.

Са већ завидним стваралачким опусом иза себе, драматург, песник и филмски стваралац Предраг Јакшић, и овом збирком као и до сада остаје "више ангажован него лирски настројен" рекао је Миљурко Вукадиновић, књижевник и уредник програма у Удружењу књижевника Србије.

"И није се у томе исцрпљивао, јер су те његове ангажоване песме памћене по језичком удару, по грчу, по отпору... Сада је постао драматург отпора и непристајања на лошу стварност која троши нас и коју ми трошимо. Чак и неопрезан читалац када наиђе на песму у којој се реч "калдрма" јавља чак четири пута, зна да су ту калдрму осетили они који ходају њоме. У Србији се зна ко хода, они који су незадовољни" започео је обраћање Вукадиновић износећи утиске о најновијој збирци песама овог аутора.

Снажан утисак песме су оставиле и на Гордану Влајић која је рекла да "постоје књиге које цепају време, лагано га цепају, али га цепају као секиром. На време пре, и на време после тих књига. Исте те књиге располућују просторе, јако дубоко, и јако снажно. Као када би сте заједно замислили потрес, похоту и секиру. Е, са том снагом располућују време. И све то књига, наизглед безазлено и наивно, књига. Срећом није ни безазлено, није ни наивно. Онај ко каже да књига не може да помери, неприхватљивог је ума, да се благо изразим" навела је у уводном изалагању књижевница Гордана Влајићева како би објаснила сопствени доживљај ове збирке.

"Хоћу да кажем да је "Горња соба" као грудва снега на врху планине, поређење које сви знамо. Ја сам истински искрено имала такав утисак доксам читала ову књигу", признала је Влајићева, како се сама изразила. Она је још додала да је ова књига натерала да се преиспита "зашто не певам тако гласно као Пеђа? Иза чега се то кријем, од чега се кријем? Да ли сам кукавица? Да ли је моје 'ја сам мама четворо деце, ја сам жена'  заправо довољно оправдање и да ли је то уопште оправдање за ћутати? Осетила сам то у односу на ангажованост и на снагу којом ове песме могу да покрећу и померају, у односу на своју пасивност. Оне су ме разбудиле и расаниле" рекла је у прилично отвореном излагању поводом утисака по читању књиге.

Предраг Јакшић / Фото: Стево Мрђен, КМ новине


Снагу песама својим изражајним читањем и ауторитативним гласом, присутнима је верно пренео Милан Вучковић, драмски уметник.

Збирка "Горња соба" је уследила убрзо након претходне "Шкргут зуба", па ни сам аутор није очекивао да ће следећу објавити након годину дана.

"Огромна количина инспирације, за коју сам осетио да мора да се уобличи у књигу и објави, наишла је услед укупних актуелних збивања у земљи али и под страховитим утицајем две посете Косову и Метохији током претходних годину и по дана" рекао је Јакшић.

"Иначе, сам назив 'Горња соба' може толико тога да симболизује али је (уовом случају) инспирисан Светим Савом, који је својевремно приликом ходочашћа у Свету земљу, откупио кућу Јована Богослова. То је кућа у чијој је горњој соби, дакле на спрату, Јевреји су је тако звали, одржана Тајна вечера. То је Свети Сава купио за наш народ. Ми смо то заборавили. То данас ретко ко зна. Да је у власништву српског народа била горња соба у којој се одржала Тајна вечера. Ми и дан данас имамо нашу 'горњусобу' то су Косово и Метохија. Сви смо ми оданде. Ако не будемо чували ту 'горњу собу', и ако она 'оде' горе, ништа нам неће остати" појаснио је аутор и у наставку прочитао неке од песама из ове књиге.

Препоручујемо интервју са Јакшићем који су КМ новине објавиле поводом изласка књиге у коме је аутор опширније говорио о самој књизи и процесу њеног настанка:

ПРЕДРАГ ЈАКШИЋ: ТЕШКО ЈЕ ПИСАТИ А НЕ ПИСАТИ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

По завршеном излагању присутни су изразили захвалност због тога што су могли да присуствују промоцији збирке ретко снажних песама које за мотив имају не само универзалну борбу добра и зла, Давида и Голијата, вечите истине и мржње на њу, већ више од тога јасан, херојски и константан отпор ономе што изгледа непобедиво али само онда докле заборављамо своју "Горњу собу" и снагу коју су наши преци црпели из њене суштине. Храброст да живот и борбу посвете Богу и са Њим склапају Завете, којих је баш онај Косовски изнад свих осталих, налазили су у свести о истој суштини коју и ова књига садржи међу својим корицама. Одатле и моћ да руку спаса и васкрсења кроз векове пружају потоњим нараштајима често у ситуацијама из којих је осим пораза све изгледало немогуће, а баш то немогуће се увек дешавало.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  🎥



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине