Вести:

недеља, 17. март 2019.

Америка прети Хагу због истраге о њиховим злочинама

недеља, 17. март 2019. | КМ новине 0

Настојећи да угрози и спречи свакога ко жели да истражује америчке или израелске ратне злочине пред Међународним кривичном судом у Хагу, државни секретар Мајк Помпео каже да ће свако, ко је укључен у такве истраге, изгубити своју визу и може бити кажњен.

Мајк Помпео


Ратни сокол из Вашингтона је изјавио да се мора предузети акција јер би свака истрага о наводним ратним злочинима и тортури коју су починиле САД, представља претњу америчкој владавини закона. Визе ће бити повучене или одбијене свима који су били укључени или чак затражили да Хашки суд спроведе истрагу о "било ком америчком чиновнику".


Хашки суд тренутно разматра захтев за истраживањем ратних злочина почињених од стране САД-а у Авганистану током готово двадесетогодишњег сукоба иза кога је остало преко 100.000 мртвих Авганистанаца.

Тужилаштво међународног суда каже да има "разумну основу" да вјерује да су "ратни злочини и злочини против човечности" почињени и настављају се од стране страних владиних снага у Авганистану.

Помпео је отворено изјавио да ове мере имају за циљ да натерају Хашки суд да одустане од потенцијалне истраге, и да је Вашингтон спреман да додатно повећа притисак ако не ураде како им се каже.

"Спремни смо да предузмемо додатне кораке, укључујући економске санкције, ако Хашки суд не промени курс", рекао је он.


 ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Амерички масакр цивила у вијетнамском селу скриван до данас (ФОТО) - КМ Новине

Амерички масакр цивила у вијетнамском селу скриван до данас (ФОТО) Вијетнам, 16. марта 1968., регуларни амерички војници су упали у село Ми Лаи, око 500 цивила, пре свега жене и децу и стрељали их. Пре него што су их убили, део жена су силовали и унаказили их.


Из Хашког суда су касније у току дана одговорили рекавши да ће наставити свој посао “неузнемирени” Помпеовим агресивним изјавама, и деловати у складу с међународним правом, а не са претњама Вашингтона.

"Независна и непристрасна правосудна институција је кључна за утврђивање одговорности за најтежа кривична дела према међународном праву" поручили су из Хашког суда који се по питању Срба ни мало није држао тог принципа, напротив.

Настављајући да прети попут саветника за националну безбедност Џона Болтона против суда прошле године, Помпео је рекао да је већ предузета акција против чланова Хашког суда јер су се усудили да истраже потенцијалне злочине које су починиле САД у иностранству. Одбио је да наведе имена или открије колико је људи обухваћено овом истрагом.

"Ми смо одлучни да заштитимо америчко и савезничко војно и цивилно особље од тога да живимо у страху од "неправедног" гоњења за радње предузете у циљу одбране наше велике нације", изјавио је Помпео представљајући администрацију која је лажним медијским наводима сатанизовала Србе да би их кажњавала управо јер су се бранили.



 ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

НАТО плаћа Хашки трибунал, на истој смо страни - КМ Новине

Електронско гласило Срба са севера Косова и Метохије


Вашингтон је такође иступио у одбрану свог блиског савезника Израела од претње кривичним гоњењем за злочине против Палестинаца.

"Ова визна ограничења могу се користити и за спречавање настојања Хашког суда да прогони савезничко особље, укључујући и Израелце, без савезничке сагласности", наставио је он.

САД су потписале иницијални документ којим је 2000. године основан Међународни суд, али од тада одбијају да постану члан, а многи амерички политичари виде као претњу националном суверенитету могућност суда да Америку прогласи одговорном за поступке њених војника и особља у иностранству. Болтон је касније повукао потпис са документа у потпуности, преноси РТ.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине