Вести:

субота, 9. фебруар 2019.

Политика: Косово и Метохији и ставови о ЕУ поделили опозицију

субота, 9. фебруар 2019. | КМ новине 0

У прекјуче потписаном „Споразуму са народом”, који би требало да буде стуб и окосница политичког програма опозиције, уједињене око идеје рушења актуелне власти на челу са председником Александром Вучићем, не помињу се најважнија државна и национална питања.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Beograd #Protesti #1od5miliona #Opozicija #Vlast #Režim #Izdaja
На протесту "1 од 5 милиона"






Конкретно, однос према европским интеграцијама и решавању косовског чвора као ни то што нема јасног односа према војној неутралности и евентуалном приступању НАТО-у. Око ових питања очигледно нема довољно сагласности у опозиционим редовима.

Док лидери Савеза за Србију Драган Ђилас и Вук Јеремић бораве у Бриселу, на мало познатом порталу „Говори Србија” појавио се и видео-снимак на коме се види како организаторка протеста „1 од 5 милиона” Јелена Анасоновић и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић у београдском хотелу „Хилтон” разговарају са представницима америчке амбасаде. Портал „Говори Србија” објавио је фотографије са ових састанака, као и видео-запис на којем се не чује о чему су заправо разговарали.

На објављеним фотографијама Јелена Анасоновић разговара са, како је наведено, трећим секретаром амбасаде САД Катарином Вирџинијом Валзак. Трифуновић је за столом са Дејвидом Линдгреном Геренбеком, саветником у америчкој амбасади, Нејтаном Албахаријем из Ајзак фондације и Денисом Ибишбеговићем из иницијативе „Не давимо Београд”.


С. Трифуновић
Сергеј Трифуновић није за „Политику” желео да коментарише ове снимке и медијске написе, док Анасоновићева није одговарала на наше позиве и поруке.

Истовремено, СзС је саопштио да су Драган Ђилас и Вук Јеремић говорили у Европском парламенту на скупу „Процес европске интеграције Србије”. Састали су се и са представницима Европске комисије са којима су, како је наведено, разговарали о политичким превирањима у Србији и захтевима грађана. Јеремић је нагласио да „Србија више није слободна земља” и да је „режим Александра Вучића отвореним кршењем Устава и закона, као и до сада незабележеном злоупотребом државних институција, изгубио демократски легитимитет”, а Драган Ђилас да је „опозиција постигла сагласност да више не учествује у раду институција у којима је суспендована демократија”.


А. Вулин
На ове изјаве лидера СзС јуче је реаговао Александар Вулин, председник Покрета социјалиста, наводећи да председник Вучић обилази Пчињски округ док „Ђилас и Јеремић Србију пљују и гурају у сукобе”. Министарка и чланица председништва СНС-а Зорана Михајловић поручила је да је „ЕУ добро упозната са дешавањима у Србији” и да смо сада „много ближи ЕУ него за време власти Ђиласа и Јеремића”.

Приступање Европској унији и решење косовског проблема два су најважнија питања око којих се споре опозиционе партије, потписнице „Споразума са народом”. Поједине чланице заузимају супротне ставове у вези са овим најважнијим унутрашњеполитичким питањима. С тим у вези Покрет Двери јуче је саопштио да је чланом четири „Споразума са народом” наведено да ће опозиција „обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне, националне и економске интересе”. И да се управо тај члан споразума односи на преиспитивање докумената којима се „бесправно распродаје државна имовина” и оних који се тичу Косова и Метохије. Ни ово накнадно објашњење не мења чињеницу да се реч Косово не помиње у документу.

Ова тачка споразума изазвала је највише спорења и поделила опозицију на две струје током преговора око споразуму, известио је пре неколико дана информативни портал „Талас”. Једна струја, како је наведено, формализована је оснивањем СзС-а, а другој припадају Нова странка, Странка модерне Србије, „Не давимо Београд” и ПСГ.


Једна од опозиционих партија које подржавају захтеве опозиције везане за изборне услове, али не и „Споразум са народом”, јесте и Демократска странка Србије, чији лидер Милош Јовановић за „Политику” каже да је преурањено и нелогично договарати се о „заједничкој листи” и „експертској влади”. „У том контексту није баш најјасније чему би служила ’експретска влада’ ако би се претходно изборили за фер изборни процес. У случају нормалних изборних услова једино је смислено да свако изађе са својим политичким програмом, који би морао да подразумева и одговоре на питања у вези са КиМ и односом према ЕУ. Ми имамо јасне одговоре на наведена питања, као и на главно питање које је у вези са уређењем наше земље”, наглашава Јовановић.

Од дечијег културног центра до „Хилтона”

Јелена Анасоновић, једна од организаторки уличних протеста, активисткиња је многих невладиних организација, а на београдским изборима у марту прошле године била је 77. на листи Драгана Ђиласа, и то као као чланица Левице Србије Борка Стефановића. Анасоновићева је запослена у Дечјем културном центру у Зајечару, али је била стипендиста неколико организација. Прошле године била је и на обуци коју је организовала Регионална политичка академија (Regional Academy for Social Democratic parties) коју су основале Фондација за европске прогресивне студије и америчка организација НДИ (National democratic institute). Ова организација је пружала подршку ДОС-у током деведесетих година, што је и наведено на њиховом званичном порталу. Седиште НДИ је у Вашингтону и уско је везана са америчком Демократском странком. Основала ју је друга америчка организација – НЕД (National Endowment for Democracy), коју је 1983. године оформио амерички Конгрес, пише београдска Политика.

КМ новине подсећају да је Ананосовићева је на зачетку протеста лагала о свом политичком ангажману покушавајући да се представи као нестраначка личност, односно као неко "из народа".

Јелена Попадић

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО   🎥


Међутим, ова лаж је брзо разобличена и изнедрила огромну сумњу у читав покрет. Нарочито јер су о Косову и Метохији неки од вођа протеста изјавили да је за њих то "већ решена ствар" па и да је "Косово држава" чиме наговештавају да и ако дође до промене власти, што безмало сви у Србији прижељкујемо, до промене политке према најважнијим националним питањима неће доћи. А то јесте нови, ако не и још већи проблем на помолу.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: Политика    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине