Вести:

среда, 30. јануар 2019.

Фетус у кривичноправном смислу нема својство лица - нерођена деца ''нису жива''!

среда, 30. јануар 2019. | КМ Новине 0

Случај брачног пара са Уба који је изгубио бебу, а онда се судио дуже од деценије - отворио је стару дилему о правном статусу нерођеног детета.

#Fetus #Život #Dete #beba #Ubistvo #Zakon
Фото: Илустрација














Оптужени гинеколог прошлог месеца је правоснажно ослобођен кривице за смрт њихове бебе, а током процеса различити судови и вештаци имали су опречне ставове о томе да ли уопште има кривичног дела када је жртва - фетус.

С обзиром на то да нерођено дете у кривичноправном смислу нема својство лица, што је став Врховног касационог суда у овом предмету - не постоји узрочно-последична веза између радњи окривљеног и последица које су наступиле. Закључак је да је правилна одлука првостепеног суда да се окривљени ослободи услед недостатка доказа. Бивши београдски судија Kрсто Бобот, сада адвокат, објашњава да је Апелациони суд у Београду испоштовао закон и донео валидну пресуду. Тим пре, како каже, ако је после више медицинских вештачења утврђено да нема довољно доказа. Он објашњава да је реч о врло "осетљивом" кривичном делу, али да је закон ипак јасан:


- Дете док се не роди нема правни субјективитет. Односно, као што је и објаснио Апелациони суд у својој одлуци, нерођено дете у кривичноправном смислу нема својство лица. Стога, не може да постоји узрочно-последична веза између радњи које се стављају окривљеном, а то је тешко дело против здравља људи и последице која је наступила, односно смрти нерођеног детета.


Он додаје да постоји један изузетак, још од римског права.

- Зачето дете има се сматрати рођеним, ако је то у његовом интересу. Ово правило, међутим, примењује се само у наследном праву, али и тада, дете се мора родити живо. У случају о којем говоримо, међутим, дете се није родило и зато његова смрт није узрочно-последична веза између радњи окривљеног и последице која је наступила - објашњава Бобот.

Многи се ипак питају шта је онда са случајевима абортуса, односно да ли се он може сматрати кривичним делом, па чак и убиством, уколико се изврши након што беба "оживи".

- Фетус нема својство лица - објашњава Бобот. - Kоначно, члан 120 Kривичног закона ("Сл. гласник РС", бр. 85/2005, 88/2005 - испр., 107/2005 - испр., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 и 94/2016), који говори о кривичним делима против живота и тела, јасно каже да ће онај, ко бременитој жени, са њеним пристанком, изврши или започне побачај, бити кажњен од три месеца до три године затвора. Уколико се, пак, догоди да побачај буде урађен након четвртог месеца трудноће, закон предвиђа веће казне, односно до пет година затвора.

Не треба заборавити да је рани абортус у Србији дозвољен, али само уз пристанак мајке и дозволу лекара из надлежних установа чији га лекари могу и извршити. У ретким случајевима, кад лекар утврди да је он неопходан и у каснијим данима трудноће, он може бити изведен, али уз посебну дозволу надлежних лекарских комисија и опет уз пристанак мајке.

Извор: Вебсајт Новости, 22.01.2019. 

Извод из вести, Параграф.рс

У свету све драстичније стање по питању легализације абортуса. Пре само недељу дана у Њујорку је абортус дозвољен чак и када је је порођај близу, ако је здравље мајке угрожено, гласи нови закон који је потписао гувернер ове америчке државе Ендру Kомо. Претходни закон, који је био на снази задњих 50 година, дозвољавао је абортус у прве 24 недеље, ако наставак трудноће доводи у питање живот труднице.


Овај закон донет је на 46. годишњицу процеса "Роу против Вејда", који је био прекретница за легализацију абортуса у САД-у.


Усвајање, боље рећи наметање, овог закона пема коме је дозвољено извршити абортус до пред само рођење детета, у току је и у другим савезним америчким државама.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине