Вести:

четвртак, 3. јануар 2019.

Непрежаљени пораз Отоманског царства: Турска поклања џамију муслиманима на Косову и Метохији

четвртак, 3. јануар 2019. | КМ новине 1

Турска као поклон Kосову планира да у Приштини изгради џамију по угледу на џамију Селимија из 16. века у турском граду Једрене.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Džamija #Otomansko_carstvo #Jedrene #Turska
Џамија у Једрену и подсетник на непрежељани освајачки пут преко Србије до Европе.





У албанској јавности на Косову и Метохији постоје контроверзе по питању изгледа џамије.

Наводи се да је прошло шест година откако су исламске верске вође и тамошњи званичници положили камен темељац нове главне џамије у Приштини – камену плочу која је сада скривена испод корова на паркингу.

Сада, упркос одбацивањима нацрта које су направиле архитекте по угледу на многобројне џамије Отоманске империје, почетак изградње те џамије планиран је за пролеће ове године у делу Приштине који се зове Дарданија.

“Гардијан” напомиње да је Турска уложила огромне инвестиције на подручју Kосова, подсећајући на речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана из 2013. који је казао да је “Турска Kосово, а Kосово Турска”, што је, како се наводи, окарактерисано као “неоотоманизам”.

Kонтроверзе су, како се наводи, настале још када је некадашњи градоначелник Приштине Иса Мустафа поставио камен темељац за изградњу џамије у Приштини која, на крају, ипак није изграђена преноси Танјуг.

Иако основе противљења изградњи џамија широм Европе леже у страху од ислама, када је реч о Kосову, то није случај, наводи “Гардијан” и додаје да се локални Шиптари противе јер тај потез виде као оштар утицај Турске, док се други плаше враћања вере у секуларни, постсоцијалистички оквир.

Међу најгласнијим противницима овог пројекта налазе се локалне архитекте.

Развој пројекта прати турски Директорат за религијска питања (Диyанет), који је до сада надгледао изградњу десетина других џамија широм исламског света у последњим годинама, што неки описују као оруђе у игри моћи коју Турска игра, наводи “Гардијан”.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Љиљана Ћуић10. јануар 2019. 11:02

    Срби и Србија нису били под Турцима већ под Србима јањичарима.
    Срби су се турчили и свој народ тлачили. Јањичарима је ушло у крв многим Србима. Кад би се Срби опоравили СрБско које заблудели називају Римско царство би засијало у свој својој моћи.
    Да би се Срби опоравили нијадму нигде не смеју да одустану од срБског језика и азбучног писма, од своје православне вере

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине