Вести:

субота, 5. јануар 2019.

На КиМ укинута српска фиксна телефонија, управо истиче рок мобилним компанијама за увођење броја +383

субота, 5. јануар 2019. | КМ новине 0

Очекује се да сепаратисти са КиМ, уз раније дату сагласност режима из Београда, дефинитивно почетком 2019. изврше укидање српског међународног кода +381 и почну да користе само телефонски код +383.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Telefon #Kod #Poziv #Srbija #briselski_dijalog









Иако је било предвиђено да се јуна 2018. у потуности укине српски али и остали страни телефонски кодови које сепаратисти користе  усвом систему, и да се користи само код +383 који је, по речима Марка Ђурића додељен "географској области" Kосова, то није реализовано. 

Председник борда такозване "РАЕПK" у оквиру система албанских сепартиста, Kрешник Гаши за Радио Слободна Европа каже да иако у 2018-ој није укинута употреба српског и страних кодова, процес спровођења те одлуке је забележио велика достигнућа.

„Једно од достигнућа које може да се помене је потпуно укидање кода Србије који је функционисао на Kосову (и Метохији) дужи временски период за фиксну телефонију. У фиксној телефонији, сви оператери, било они велики или мали, комплетно су спровели код +383, док су код мобилне телефоније отворене могућности да се врше и примају позиви са кодом +383. На овај начин, сада позиви из читавог света у правцу Kосова (и Метохије) могу да се обаве са +383 и у мобилној и у фиксној телефонији. У овом процесу омогућено је и коришћење кода +383 у великом броју апликација које се користе на друштвеним мрежама“, рекао је Гаши.

Други рок за укидање српског али и страних кодова био је 31. октобар 2018. Због немогућности испуњења овог рока, два мобилна оператера Ваља и ИПKО су тражили одлагање рока, међутим, тај захтев није прихватио такозвани "Регуларни ауторитет за електронске и поштанске комуникације" при систему сепаратиста на КиМ. Изречена је завршна опомена и тражено да се елиминишу остали позивни кодови што је пре могуће, а са казненим мерама ће се почети од 15. јануар 2019.

Шиптарима и међународни позивни број и МТС! - КМ Новине

Шиптарски сепаратисти са Косова и Метохије се обавезују да дају привремену и ограничену дозволу телефонској компанији МТС.д.о, која треба да буде регистрована према законима такозване "републике Косово".


Тренутно, 15. јануар 2019. је последњи дан када би оператери мобилне телефоније на Косову и Метохији Ваља и ИПKО требало да почну са спровођењем новог међународног телефонског кода +383 или ће сносити последице. Гаши наводи да је ова одлука донесена са циљем да се оператерима постави услов и дефинитивно каже да неће бити додатног толерисања због неувођења кода.

МТС кредит на Косову и Метохији више није могуће допунити у динарима - КМ Новине

Опште изненађење настало је јуче када су, претежно на киосцима и у трговинским радњама, корисници МТС-а били онемогућени да допуне свој рачун на до сада уобичајен начин.


Како подсећа Радио Слободна Европа, Међународна унија за телекомуникацију (ИТУ) дођелила телефонски код шиптарским сепаратистима децембра 2016. Ово је директни резултат Бриселског дијалога вођеног између делегација албанских сепаратиста са Kосова и Метохије  и централне Владе у београду, уз посредовање Европске уније.

Добијање међународног телефонског кода, албански сепаратисти са Косова и Метохије, сматрају важним за "суверенитет и субјективност државе и међународно признање независности у области телекомуникација".




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине