Вести:

четвртак, 27. децембар 2018.

Срби из Швајцарске поделили пакетиће деци из Гораждевца, Осојана (ВИДЕО)

четвртак, 27. децембар 2018. | КМ новине 0

Срби који живе у Швајрарској обезбедили су новогодишње пакетиће које су поделили деци из Гораждевца, Осојана и Видања.

Фото: Радио Гораждевац






На идеју су како кажу дошли спонтано а акцији се одазвао велики број људи. Марко Срећковић један од тројице Срба који су дошли да поделе пакетиће каже да је први пут на Kосову и Метохији.

„Људи из Цириха, из Луцерна, из целе Швајцарске једноставно, ми смо дошли са том неком идејом и такорећи сви пријатељи који су чули за ту нашу идеју, шта планирамо да предузмемо и да идемо на Kосово и Метохију, сви су се јавили и сви су нам помогли, неко новшано, неко кроз неке друге ствари. Ја сам први пут на Kосову и Метохији. То је неописиво, то не може речима да се опише. То неко мора стварно да дође овде и да види и да дожив, и да доживи вас као људе, све овде, све заједно. Тај осећај не може да се опише, то је најлепши осећај, не само бити међу овом децом овде, у Гораждевцу него и у Осојану, него међу вама свима овде, међу вама који живите овде“, рекао је за Радио Гораждевац Марко Срећковић.

Међу Србима из Цириха који су обезбедили пакетиће за децу, неки су родом из ових крајева. Срђан Симић пореклом из села Лесковац код Kлине, каже да је срећан што је имао прилике да се дружи са овом децом.

„Веома ми је драго било кад сам видео сву ту децу овде срећну и то ме стварно чини, да кажем, испуњеним. Да, могу да кажем да је акција успела и хтео бих свима да се захвалим који су помогли, свим добрим људима, Срби, Швајцарци, доста других нација је стварно било који су помогли. Овом приликом бих се стварно захвалио поготову пријатељу из Цириха, Мирку, његов клуб, Топ Тим Цирих. Он је то, да кажем покренуо овако медијски баш баш јако и ту су се људи доста одазвали. Њему бих се захвалио стварно и осталима, рекао је Симић.

Директрор Основне сколе у Гораждевцу Милан Анђелковић захвалио се гостима на пажњи коју су посветили деци у овом крају поводом предстојећих празника.

„Драго ми је да сте данас сви овде, да поздравимо наше велике пријатеље из Србије који раде и живе у Швајцарској. Они су се сетили нас, као деце из Гораждевца и других околних села, из Метохије. Указали су нам част да дођу, да нам буду гости, пријатељи и ово је њихов први долазак код нас у Гораждевац, надам се да неће бити ни последњи. Ја ћу у своје име и у име целе школе, свих наставника, да се захвалим. У име родитеља ове деце исто да се захвалим, да сте овде увек добродошли. Видите колико нас има, трудимо се да нас буде јос више“, рекао је Анђелковић пред окупљенима.

Осим новогодишњих пакетића српска дијаспора из Швајцарске је обезбедила донацију у гардероби као и двеста педесет евра новчане помоћи за децу са посебним потребама, јавио је Радио Гораждевац.

 ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽



Редакција КМ новина поздравља акцију Срба из расејања и, упркос свему, жели да напомене да су Срби на свим просторима где су живели, и где живе а не тако давно се водио рат, страдали пре свега зато што су Срби, што су православне вере и имају своју традицију и обичаје утврђену кроз векове. Зато би један овакав гест требало чинити поводом православних празника и утврђивати Србе у добру, помагати да остану православној, спасоносној вери јер у томе лежи њихова снага и трудити се да избегавамо прославу календарских, "техничких", римокатоличких празника којима се лагано убија српска традиција и дух а развија хедонизам, безразложно радовање као и дух конзумирања. Надамо се да ће ово допрети до свих људи жељних да помогну како би схватили да помоћ није само кеса пуна саткиша и играчака већ подршка Србима у ономе што јесу да то и остану. Онај ко то схвати биће у стању да у пуноћи помогне и подржи Србе свуда где они живе у непријатељском окружењу попут српске деце на Косову и Метохији.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине