Вести:

понедељак, 31. децембар 2018.

Објасните ђакону (Н. Илићу) да напуштање православног предања неће привући иноверне, већ супротно

понедељак, 31. децембар 2018. | КМ новине 5

Ђакон Ненад Илић, нарочито популарна личност међу лаицима и неутврђеним верницима због своје лажне "умерености", објавио је текст у коме лукаво подмеће идеју о напуштању "застарелог календара".

#Novi #Kalendar #Julijanski #Gregorijanski #Marko_Pejković #Đakon #Nenad_Ilić #pravoslavlje #Ekumenizam #kmnovine

 
На његово фарисејско и књижевничко лицемерје одговорио је Марко Пејковић чији текст редакција КМ новина у потпуности преноси:
~ * ~


Нека неко објасни ђакону следеће:

Увођење папског календара не би био догматски прекршај за анатему (чиме би нека помесна Црква изгубила благодат и престала да буде заиста помесна Црква) како то мисле старокалендарски расколници, јер је наводни Сигилион из 1583. који ''анатемише'' папски календар за фиксне празнике заправо фалсификат једног расколничког монаха Јакова Неоскитјотиса (видети овде на грчком - http://www.oodegr.com/…/paleoimerolog…/plasto_sygillio_1.htm). Али, папски календар не би требало уводити из следећих разлога:

1. Папски календар некада зна да сведе петровски пост на само три дана, чиме се на тај начин, посредно, обесмишљава један од четири постова.

Ђакон Ненад Илић
2. Формулација ''застарели календар'' је бесмислена. И Кинези и муслимани имају своје календаре, па им то не смета да буду из деценије у деценију више ''хај-тек'', ''ин'' или ''у тренду'' са глобалистичким токовима - ако је на ово циљао ђакон. Њима не пада на памет да се одричу тих календара, јер знају да технолошка модернизација не мора да иде нужно са вестернизацијом, вредносном унификацијом или чиме већ.

3. Западњаке неће ђакон привући у православље (евентуално) тако што ће правити компромисе са њиховим верским и обичајним наслеђем, већ управо супротно, стављањем акцента на разлику, њихово удаљавање од извора - али без фанатизма и насиља. Ко год је имао иоле контакта са Западњацима, зна да њих евентуално може да привуче нешто тотално различито од њихових пропалих папизама и протестантизама.


Марко Пејковић




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

5 коментара:

  1. "Свештеник" Ненад Илић је у несагласју сам са собом. Као неко ко је студирао сценографију или нешто слично и када се определио за свештенички позив, одедном је по трећи пут прогледао и постао "политичар". Пише политичке текстове, које по свом звању, као припадних Православне цркве, никако неби СМЕ да пише. Али захватила га западњачка река, више воли да је на фацебуку и сличним мржама, него леба да једе. Остаје питање, зашто Црква и верници НЕ РЕАГУЈУ и запитају господина Илића, шта свештеник ради у политици и зашто се не врати својој љубави из детињства СЦЕНОГРАФИЈИ?

    ОдговориИзбриши
  2. Брука за Марка који брука Сигилион из 1583. године. Нека наведе све доказе на основу којих тако гордо износи овакву саблазан да је то фалсификат.

    ОдговориИзбриши
  3. Гркокатолици- папофили су 1924. отпали од Православља, као што ће ускоро "српски" новокалендарци-папољубци отпасти од Једине Цркве!!!!!!!!!!
    Нема другог!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. http://www.xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--c1avg.xn--90a3ac/index.php/ctenie/vera-svetih/659-hilandarski-sabor-papski-kalendar-je-anatemisan

    ОдговориИзбриши
  5. Људи, папски је анатемисан, али није Миланквићев.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине