Вести:

уторак, 20. новембар 2018.

Отворено писмо Србији Бранка Ђорђевића, незаконито пензионисаног припадника БИА-е

уторак, 20. новембар 2018. | КМ новине 1

"Они који указују на неправилности и раде у корист државе, доживљавају праву голготу док они који су на страни безакоња, напредују у службеној хијерархији".





 

Мајко Србијо,

Као твој ''војник'', до ''јуче'' сам обављао частан позив у Безбедносно-информативној агенцији, претходно у Ресору, односно Служби државне безбедности.

Безбедносне послове супротстављања тероризму, међународном организованом криминалу и насртајима страних обавештајних служби на Тебе, као и обавештајне послове у Твоју корист, обављао сам увек посвећено и поштујући професионалне стандарде, у Нишу, као и на Косову и Метохији.

Обзиром да су одређена сазнања указивала на сумњу у нелегална и нелегитимна поступања појединих припадника Агенције, која очигледно нису била у интересу и за потребе службе коју врше, већ у неком другом интересу и на сумњу да ови припадници делују у оквиру неформалне интересне групе, првенствено у Центру БИА Ниш, али и да су имали београдске менторе и заштитнике, професионална одговорност ми је налагала да о овим сазнањима обавестим Твоје представнике, након чега је требало да се наводи о незаконитостима и неправилностима испитају и отклоне.

Међутим, уместо адекватног поступања по овим информацијама, лица на чије сам незаконитости указивао су напредовала у хијерархији, а према мени је предузета читава лепеза мера одмазде и организована је моја професионална, финансијска и социјална ''смрт''.

О свим околностима случаја детаљно сам обавештавао Твоје представнике- директоре Агенције, председнике Владе, председника Народне Скупштине, Председника Републике и Министра правде, очекујући непристрасно и ефикасно поступање, а како би се вратило и сачувало достојанство позива и част Безбедносно-информативне агенције, али и заштитила судијска и јавнотужилачка дужност које су, у вези са овим случајем, такође на озбиљним искушењима. Из разлога заштите интегритета Агенције не наводим конкретне случајеве.

Јавности је познато да је слична одмазда незаконитим пензионисањем предузета и према Небојши Благотићу, инспектору Полицијске управе у Нишу, који је након службеног указивања, упознао и јавност са сазнањимо о, између осталог, сумњи о одавању службених тајни од стране појединих припадника Центра БИА Ниш о оперативном поступању МУП-а према појединцима сумњивим да врше кривична дела. Не само да се по његовим информацијама није адекватно поступало, већ су лица на чије је незаконитости и неправилности указао напредовала у хијерархији Центра БИА Ниш и ПУ у Нишу и то на водеће позиције, док њему ни након одлука суда није омогућен повратак на посао.

Илустративна је и компарација са јавности познатим случајем др Борка Јосифовског, бившег директора Хитне помоћи у Београду, који је указао на сумњу о криминалној спрези појединаца из Хитне помоћи и приватних погребних предузећа и појаву ''масовних убистава'', након чега починиоци нису процесуирани, инспекторка која је сумњива да је саботирала ту истрагу је постављена за председника комисије за борбу против корупције у Министарству здравља, док је доктор Јосифовски остао без посла.

Мајко Србијо,

Пред Тобом, упркос здравом разуму, Твоји верни поданици који су указивали на озбиљне незаконитости и неправилности и спасавали Твој и образ својих професија, доживљавају праву голготу, док учесници у незаконитостима и њихови заштитници не само да остају недодирљиви, већ метеорски напредују.

Јасно је да овакве злоупотребе представљају велико друштвено зло које истовремено доводи до нарушавања угледа ових служби и органа, али и ауторитета власти, као и губљења поверења грађана у безбедносни и правни поредак, те је интерес и обавеза државе да свим расположивим средствима сузбије и спречи оваква недопуштена понашања појединаца.

Због тога, Мајко, крећем за Београд, да од Председника Александра тражим Правду.

У Нишу, новембра 2018. године
Бранко Ђорђевић

 


КМ Новинама је потребна ваша подршка - КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине