Вести:

Wednesday, September 12, 2018

Јово Вукелић: Монтенегринска лаж од које бриде образи

Wednesday, September 12, 2018 | КМ новине 0

Дармановћево грубо обмањивање јавности да су односи Београда и Подгорице добри, вероватно најбољи. • Дармановић и влада Црне Горе, у којој је он министар, има моралну и политичку обавезу да крупне проблеме својих 200.000 држављана – Срба решава, да их не гура под тепих, јер све више ти проблеми смрде
 • Признали су „монтенегрини“ српску покрајину Косово и Метохију за самосталну и независну државу и тиме, по Дармановићу, показали своје „добре, најбоље“ односе са Србијом
 • Срби су проглашени за агресоре према Црној Гори и `националним Црногорцима` (исто као што су Срби и Србија стигматизовани и у Хрватској). Срби су постали `окупатори Црне Горе`, злочинци који су „отели“ слободу Црној Гори, узурпирали њену државност и независност

Пише: Јово Вукелић, Између сна и јавеНичим изазван Срђан Дармановић, министар спољних послова Црне Горе, изјавио је „да су односи Подгорице и Београда добри, вероватно најбољи откад су две државе постале независне.“ (лист „Побједа“, 10. септембар) (1)

Он је још додао: „Релације са Србијом у свим питањима која нас повезују одувек је, са наше стране, карактерисао отворен приступ и жеља да односи две земље константно напредују. Додатан импулс овим oдносима даје нам заједнички европски циљ и настојање да допринесемо стабилности и сигурности у региону”.
Ароганција и нетрпељивост према Србима и Србији

Наравно, то је тврдња, а као и свака лаж изречена с циљем да обмане, да друге доведе у заблуду. Уз то, ово изјава потпуно нетачно описује садашње односе Србије и Црне Горе.

Он још у тој изјави „Побједи“ грубо напада Српску православну Цркву (СПЦ) да она негира црногорску државу и нацију… Ни та тврдња није тачна!

Ево шта каже Патријарх Српски Иринеј истиче: “Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво.” (2)

Подсетићемо да су свој став о стању у Црној Гори и према Србима, а и односима две државе, недавно изнели и сама СПЦ и њени водећи великодостојници, српски Патријарх Иринеј и митрополит црногорски Амфилохије. Рекли су управо обратно: „да Црна Гора и њена власт прогоне све што је српско па и саму Српску православну цркву и њене свештенике и вернике. И да су стање и односи према Србима у Црној Гори врло лоши, да наличи, да је слично, или чак и горе него према Србима у време НДХ. И то су поткрепили низом конкретних података“!


Али, да се вратимо главном ставу Дармановића о „најбољим односима Србије и Црне Горе откако су постале независне“.
Председник Српског националног савета у Црној Гори др Момчило Вуксановић се због очајног стања у коме се налазе Срби у Црној Гори обратио отвореним писмом председнику Србије Вучићу апелујући за помоћ, јер ће у противном Срби нестати у Црној Гори.
То је било пре непуна два месеца, 16. јула, а од тада Влада Црне Горе и уопште власти и државне институције нису ништа учинила да се стање поправи.  Напротив. Низом инцидената и даље показује своју ароганцију и мржњу, непрпељивост према Србима.
:::::::::::::::::::::::::
Укупан број становника Црне Горе према попису из 2011. је 620.029.
Етнички састав Црне Горе према попису из 2011.‍


278.865
44,98 %
Срби
178.11028,73 %
Бошњаци
53.6058,65 %
Албанци
30.4394,91 %
Муслимани
20.5373,31 %
Роми
6.2511,01 %
Хрвати
6.0210,97 %

Вуксановић је тада конкретно навео следеће проблеме:
 1. Српски народ у Црној Гори нема решен уставно-правни статус. Ускраћена су му многа давно стечена права.
 2. У Црној Гори Срба нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије. Слично је или исто и у приватном сектору, , па чак и у државним фирмама Србије у Црној Гори.
 3. Јавно декларисани Срби по правилу немају никакву могућност да своју перспективу и перспективу својих породица планирају у Црној Гори.
 4. Управа за кадрове Црне Горе је средство за притисак и промену идентитета српског народа, где се при одабиру кандидата за запошљавање поништава успех постигнут у школама и на факултетима кроз фалсификовано тестирање и одабир унапред национално и политички припремљених кандидата
 5. У образовним програмима, од предшколског до високошколског образовања, елиминисани су садржаји везани за српску књижевност, културу, историју и историју уметности, као и готово сви кадрови српске националности у тим институцијама.
 6. Српски језик, према подацима са последњег пописа, матерњи језик највећег броја грађана у Црној Гори, у потпуности преименован, а ћирилично писмо, иако по Уставу равноправно, има статус само дозвољеног, али не и равноправног и обавезујућег писма.
 7. Исказује се огромна нетрпељивост према Српској православној цркви у Црној Гории сваким даном тај притисак постаје све већи, без обзира на бројне неуспеле покушаје промовисања такозване „црногорске православне цркве“, регистроване у полицијској станици.
 8. Коалиција на власти са мањинским народима диктира законска решења која српски народ доводе у понижавајући положај. Смишљеном изменом закона на штету српског народа и спором администрацијом гаси српске организације које раде на очувању српског националног, културног, језичког и вјерског идентитета, што се посебно односи на српске медије: Српске електронске новине, часопис ’Српске новине‘, Српски радио и Српску телевизију.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ПОПИС СТАНОВНИШТВА 2011.  ПРЕМА МАТЕРЊЕМ ЈЕЗИКУ

Према попису становништа 2011. године 265.895 становника (42,88%) говори српски језик,док  се 37% ( нешто мање од 230 хиљада људи) изјаснило о црногорском језику као матерњем


После ових Вуксановићевих тврдњи, како односи Србије и Црне Горе могу по Дармановићу “бити добри, вероватно најбољи.“ Може бити само обратно.
Дармановић и влада Црне Горе, у којој је он министар, има моралну и политичку обавезу да ове проблеме својих 200.000 држављана  – Срба решава, да их не гура под тепих, јер све више ти проблеми смрде.
Ако има образа
А Дармановић би требало да има и моралну обавезу ( што би рекли у Црној Гори „ако има образа“) да говори истину, јер ће, прво, доћи у ситацију да постане конкурент чувеном Немцу барону Минхаузену, највећем лажову свих времена, и да уз то, што је озбиљније, добије дијагнозу теже душевне болести, патолошке болести.
Дармановићев нос после изјаве

На крају, истина је потврђују наведени факти, да су односи Србије и Црне Горе врло лоши, очајни, катастрофални у скоро свим сегментима (сем трговине и делом туризма) и да су из године у годину све гори на срамоту политичке врхушке Црне Горе која је томе највише допринела, а на велику штету грађана Србије и Црне Горе.
Признали су „монтенегрини“ српску покрајину Косово и Метохију за самосталну и независну државу и тиме показали своје добре, „најбоље“ односе са Србијом. Потом, Послали у Приштину амбасадора, а сусрећу се са Тачијем и другим лидерима Шиптара три пута чешће него са представницима власти из Србије. Да се зна, да свима буде јасно кога подржавају.
::::::::::::::::::::::::::::::
Већина у  Црној Гори говори српски језик
На последњем попису становништва 2011. године се 42,88 % становништва Црне Горе (265.895 становника) изјаснило да говори српски језик,  док  се 37% (дакле нешто мање од 230 хиљада људи) изјаснило о црногорском језику као матерњем. 
:::::::::::::::::::::::::::::
Поновићемо из нашег ранијег текста на „Фактима“ (3) од 21. јула, којим лошим делима монтегринска“ власт је допринела лошим односима Србије и Црне Горе : Срби су проглашени за агресоре према Црној Гори и `националним Црногорцима` (исто као што су Срби и Србија стигматизовани и у Хрватској). Срби су постали `окупатори Црне Горе`, злочинци који су „отели“ слободу Црној Гори, узурпирали њену државност и независност.
Од „српске Спарте“, преко „два ока у глави“ и „вековима најближе браће“ – стигло се, вољом подгоричких властодржаца и оних који их усмеравају извана, до тога да су Срби били тешки непријатељи Црне Горе кроз историју. Бар последњих стотину година“?!?
……………………..
2.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3208751/patrijarh-irinej-polozaj-srba-u-crnoj-gori-kao-u-doba-fasizma.htmlauthor-picПише: Јово Вукелић      |      Лични блог: Између сна и јаве


Рођен је 1952. године у Херцег Новом. Дипломирао је на Филозофском факултет у Београду. Као студент (друге године) прогањан је па потом и осуђен 1974., на годину дана затвора, условно на две године због одбране професора које је у то време прогањала Брозова комунистичка машинерија.


Проглашен је морално-политички неподобним и зато годинама није могао да добије сталан посао. Учестовао је активно као организатор од средине 70-тих до 80-тих у скоро свим кључним акцијама против режима Јосипа Броза. Први је секретар Демократске странке 1990. године. Један је од оснивача Демократског центра (фебруар 1996.) У листу Политика (по приватизацији Политика ад) проводи седам година на руководећим пословима са високом стручном спремом. Ту покреће издавачку делатност – штампање књига.
Из „Политике ад“ у „Службени гласник“ прелази 2009. године, сектор Издаваштво, на место извршног уредника на позицији Уредник књига где је 2017. године дочекао пензију.
http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Између сна и јаве   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.