Вести:

уторак, 3. јул 2018.

Опет организовани прогон Срба са КиМ - спискови за застрашивање!

уторак, 3. јул 2018. | КМ новине 0

Хајка на Србе повратнике се појачава али то неће заобићи ни оне који су на Косову и Метохији остали да живе и после 1999. године.




Шиптари са КиМ направили фамозне спискове на којима се налазе имена Срба које, углавном лажно, оптужују за злочине над Шиптарима. Ова фаза приче почиње са све већом буком око Суда за злочине терриста УЋК.

Албанци из Ђаковице предали су такозваном "Специјалном суду Косова" имена 200 Срба из тог града „осумњичених за ратне злочине“.

На ђаковичком списку су имена некада најугледнијих Срба из тог града, којих је било око 12.000 а одакле су их протерали до последњег!

На албанском списку налази се и име Ђокице Станојевића, некадашњег председника општине Ђаковица, који данас води Удружење Ђаковчана. Он у изјави за медије тврди да је списак само модел за застрашивање Срба повратника и начин да се „изједначе“ злочини Албанаца са српским пред новоформираним такозваним "Специјалним судом за злочине УЋК".

Станојевић верује да ће већ колико сутра стићи спискови Срба из Истока, Клине…

Он сматра и да су Шиптари искористили да изађу са овим списковима управо сада, јер европска мисија, која додуше ионако баш ништа значајно није урадила оком свог боравка на Косову и метохији, сада одлази.

ЕУЛЕКС је водио те поступке и донекле је био реалнији, односно, боље је рећи да је радио опрезније. Са повлачењем Еулекса надлежност су узели (лажни и више него пристрасни) "судови" сепаратиста са Косова и Метохије и сада ту конкретни докази и нису потребни. Једноставно, креће хајка према свима, јер желе да прикажу да тај специјални суд који се формира за Албанце, треба исто тако да се формира и за Србе. Желе да изједначе зло које је било на Космету.

"Ђаковица је само пример и ја очекујем да и остале општине крену са списковима са српским именима. Оно због чега боли душа, јесте то да за нас заштите нема. Све смишљено, али би требало неко да реагује! Не може да се говори о повратку, а да се народ пита да ли је на потерници“, каже Станојевић.

Он каже да му није јасно да нико ни од сепраиста из Приштине ни од одмаћих власти из Београда није реаговао на овако нешто, подсећајући да су два српска гробља поорана, а да су и она која Срби обилазе већ две деценије сваке године у корову и неприступачна су.

„Ово је застрашивање и угрожавање безбедности свих нас Срба са простора Ђаковице. Друга позадина свега је да нам се отме наша имовина. Албанци су почели да руше Српску улицу, а у њој је живело око 3.500 Срба. Угрожена су и сва околна места где су живели Срби. Ово је срамота за целу Ђаковицу и за све Албанце, да наша имена узимају у уста и да спомињу уз њих тероризам! Знамо шта смо радили, нисмо ми бацали бомбе са осиромашеним уранијумом и гађали колоне, нити бацали бомбе… Ми смо се тада помагали међусобно. И ми смо били мета, као и они. И ми имамо жртве и наше су породице нестале и поубијане…" вајда се Становјевић и поручује да ако Албанци мисле да ће потерницама, застрашивањем и отимањем имовине обезбедити себи светлу будућност, то им је највећа грешка...

Станојевић каже да око 600.000 Срба са Космета лута белим светом не знајући коме припадају. Сви они тамо сада граде неке „српске улице“ и одржавају своје обичаје да би у неко време, каже, могли да се врате не само у Ђаковицу, већ на целу Метохију.

„И сада одједном добију потернице, а води се дијалог о људским слободама и правима. Срби су остали жељни своје куће, а нико им није омогућио да обиђу свој дом за живота“, наводи Станојевић.

Стојановић се пита ко ће сада смети да оде на Космет да обиђе гроб свога детета, мајке, оца брата, а не зна да ли се налази на некој оптужници неке НВО коју је саставио неко од њихових дојучерашњих комшија Албанаца.



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Србин инфо   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине