Вести:

понедељак, 21. мај 2018.

Фељтон: Писма српских конзула из Приштине - Обест Арнаута спрам Срба Косоваца

понедељак, 21. мај 2018. | КМ новине 0

"Колика је обест Арнаута спрам Срба Косоваца,  довољно ће бити, ако јавим да у селу Лоташтици среза гиљанског има чета Арнаута која по селима краде стоку од Срба а свако крадено говече има особену белегу на нози, ако би је сопственик хтео откупити."

Фото: Пастир, Албанија (Илустрација)





Краљев. српски консулат

Пов. No 62.
Prichtina
Приштина 27. априла 1890.


                             Господину ђенералу Сави Грујићу
                             Министру председнику и мин. ин. дела - Београд

Господине министре председниче,

У вези мога писма од 25. о. м. Пов. No 60. част ми је допунити мој извештај о нередима догодившим се пре четири пет дана приликом отварања дреничког Кајмакамата. Народ у овом пределу, све сам Арнаутин, не жели Кајмакамат. Пошто је Весел чауш, са једним заптијом погинуо, а један рањен остао, кајмакам са кадијом врати се у Приштину и сада седи овди. Погрешно сам јавио да је за дреничког кајмакама наименован Кахрман-беј, негдашњи кајмакам у Прешови. Име кајмакамово је Ракип ефендија, од породице Коренице из Ђакова. Како ми извештач јавља овај кајмакам полази вечерас у поноћи у Дреницу, у пратњи 40 коњички заптија. У Мутесарифату читао се данас ферман за нове рекpуте.


Колика је обест Арнаута спрам Срба Косоваца, које сам од почетка отварања Консулата до данас описао, довољно ће овог пута бити, ако, господину министру председнику, јавим да у селу Лоташтици среза гиљанског има чета Арнаута која по селима краде стоку од Срба Косоваца, да данас у Лопаштци преко 120 говеди крадени чувају заробљени четири чобанина Србина. Свако крадено говече има особену белегу на нози, ако би је сопственик хтео откупити. Сам лопов после крађе намеће се сопственику са уценом да му пронађе неставше марвинче.


http://www.joetravel.rs/


  • Готово је невероватно да упркос технолошком и цивилизацијском напретку Срби гњиланског краја и данас, после више од 100 година, са Арнаутима имају потпуно исти проблем! Крађа стоке један је од најтежих проблема који мучи преостале Србе, а некима чак и угрожава егзистенцију будући да за њих нема запослења! Тог злочина нико није поштеђен па макар био припадник сепаратистичких власти или такозване "косовске полиције".

Центар Гњилана с почетка прошлг века.

"Прекјуче је један овд. трговац показао мутесарифу писмо, које је добио од неког имућног трговца из Липљана, у којем му овај јавља да су га Арнаути из околни села уценили и ако уцену не изда да ћу га прво вече напасти. Одма је бинбаша по наређењу мутесарифа са 30 заптија отишао у Липљан и још се није вратио. Мој извештач овако ми јавља: данас донеше на колима убијеног ајдука Арнаутина од Штимља са три пушке. Бинбаша се није још из Липљана вратио.


Примите, господине министре председниче, и овом приликом уверење мога особитога поштовања.
Шеф Консулата, понизни, Лука К. Маринковић

Из књиге Бранка Перуничића
- „Писма српских конзула из Приштине 1890-1900“

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине