Вести:

среда, 14. март 2018.

Промоција књиге о српском пореклу становништва старе Рашке и Сјеничке котлине (ВИДЕО)

среда, 14. март 2018. | КМ новине

Историчар из Сјенице, Салих Селимовић, промовисао је своју једанаесту по реду књигу “Презимена и њихово порекло на Сјеничко – Пештерској висоравни“ које је одржана у пријепољском Дому културе.






 
Истраживањем порекла презимена Сјеничко – пештерске висоравни Салих Селимовић је почео да се бави пре три године. До презимена је долазио користећи катастарске евиденције и телефонске именике. Намера му је била да неке ствари разјасни како би се знало порекло становништва.

Највећи дио материјала скупљен је по архивима и литератури која је већ објављивана. Требало је скупити и изјаве савременика који су имали одређени број година, тзв. памтише. Дошао сам до резултата да може слободно да се каже да је већи дио становништва Сјеничко – пештерске висоравни чисто српског порекла и православне провенијенције а један дио је албанског поријекла и католичке провенијенције. Мада, и ту треба бити опрезан јер је и ту било мешања, неких симбиоза између њих... Тако да је тешко рећи 100 посто да ли је неко албанског порекла или српског, између њих. Све остало је ствар политичке манипулације“, рекао је историчар из Сјенице Салих Селимовић на промоцији књиге “Презимена и њихово порекло на Сјеничко – Пештерској висоравни“ а преноси "Форум инфо".

Иначе, Салих Селимовић историчар, професор и публициста дуже време у јавности афирмише неправедно запостављене чињенице о такзваним "Бошњацима" као остатку српског корпуса који су за време Османског царства прихватили ислам.

Књига садржи порекло 741 презимена фамилија са територија Сјеничко – Пештерске висоравни која је, према речима аутора, била подручје одакле се интензивно исељавало али и на коју се досељавало у етапама.

“Нико није пао с неба нити је дошао из Саудијске Арабије. Велики број муслимана носи српско поријекло и дјелимично албанско. Око тога нема дилеме”, наводи се у Селимовићевом делу.

Коментаришући чињеницу да се то становништво етнички изјашњава као Бошњаци Селимовић је рекао:

“Људи често хоће да буду оно што нису или што би жељели да јесу. А требаш бити оно што јеси и никоме не би требало да смета то шта си био прије 300 година. Моји су поријеклом Херцеговци и били су Вујовићи од којих је један 1650. године примио ислам. Ја сам муслиман и тога се не одричем али не треба ни заборавити своје српско поријекло!” рекао је на промоцији Салих Селимовић.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽 Извор: Форум инфо


Промоцији ове књиге присуствовао је и хоџа Надир Дацић из Пријепоља познат по томе што је још од 2007. године упозоравао на муслиманске верске екстремисте који се окупљају око Зукорлића и подржавају га, те да су они ти који изазивају нереде на верској основи и уносе раздор и сукобе чак и међу муслиманима.

Медији преносе да је он заузео место у првом реду и да очигледно пружа подршку ставовима Селимовића. Дацић је, иначе, скоро имао промоцију своје књиге у Новом Пазару о Београдском Гајрету где се такође бави сличном темом на коју су муслимански екстремисти жустро реаговали.
Осим аутора, о књизи су говорили председник Милешевског културног клуба „Свети Сава“ Зоран Малешић и књижевник и здравичар из Сјенице Велибор Величковић. У паузама је наступао народни гуслар Вук Пантовић.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине