Вести:

недеља, 25. март 2018.

Обележавање 19-годишњице од агресије НАТО-а на Србију (СРЈ) која се до данас наставља

недеља, 25. март 2018. | КМ новине

Полагањем цвећа и венаца у Ташмајданском парку на Споменик погинулој деци током агресије НАТО-а на Србију (СРЈ), данас је у Београду у организацији Београдског форума за свет равноправних, обележена 19-годишњица напада западног војног савеза без одобрења Савета безбедности УН.


У обележавање годишњица агресије НАТО-а на Србију (СРЈ) све се више укључују млади




 
Од пројектила НАТО-а, у операцији ,,Милосрдни анђео“, страдало је 89 деце.

На споменик пострадалој деци, на којем је исклесана порука ,,Били смо само деца“ венце су положиле делегације Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирал Србије, СУБНОР-а Србије, студентских и омладинских организација Београда, организација ратних ветерана, Амбасада пријатељских земаља, укључујући Русију, Белорусију, Венецуелу, Београдске скупштине општине Звездара и других, а и велики број грађана.

Том догађају присуствовали су гости из Црне Горе, Републике Српске, Македоније и из српског расејања.

Окупљеним делегацијама и грађанима потом се обратио Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, који је подсетио на бруталну агресију, чија су, нажалост жртве била и деца, наводећи да до сада за убиство и рањавање неколико хиљада грађана Србије нико још није одговарао. Јовановић је нагласио да је нападом на Србију НАТО од одбрамбеног савеза прерастао у офанзивну организацију планетарног нивоа.

У обраћању господина Живадина Јовановића доминирала је оцена да се 19 година касније агресија НАТО наставља другим методама, отимањем Косова и Метохије од Србије, притисцима на Србију да се са тим сагласи, учествује у исцртавању нових међународних граница којима се дели српски а уједињава албански народ као и у стварању нових неодрживих квази-државица на делу српске државне територије. Сви притисци и претње одлучно су одбијени уз истицање да ништа не може бити вредније од суверенитета и територијалног интегритета, достојанства Србије и српског народа.

Тако је подвучена оцена да се одговорност влада и руководилаца НАТО чланица за злочин против мира и човечности, за злочине према цивилима, деци и свим жртвама ничим не може умањити.

Многобројне делегације удружења потом су положиле венце и цвеће на Споменик жртвама агресије НАТО-а, на ушћу Саве у Дунав, познатијем под називом ,,Вечна ватра“.




Током 78-дневне агресије НАТО погинуло је око 4.000 људи, од чега бораца, полицајаца и старешина 1.008, цивила око 2.000, а рањено око 12.000 људи од чега су две трећине цивили. Колико је људи изгубило животе од закаснелих последица, неексплодираних убојних средстава, пројектила са осиромашеним уранијумом и хемијских отрова формираних и ослобођених бомбардовањем хемијских фабрика, рафинерија и трафо-станица тешко да ће се икада тачно утврдити.

И током ових комеморативних свечаности, поновљен је захтев надлежним органима да до следећег марта 2019. године утврде и јавности саопште прецизан број цивилних жртава агресије НАТО.

Крај споменика окупљенима се обратио генерал-мајор у пензији Лука Кастратовић, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије.

-НАТО у агресији није остварио ни један циљ, а требало је да нас окупирају за три до пет дана, као поклон јубиларном заседању западног војног савеза (50 година постојања), у априлу 1999. године, па су наставили агресију другим средствима, што данас и не покушавају да прикрију. Запосели су Косово и Метохију, признали своје чедо квази-државицу Косово, изградили војну базу „Бондстил“ кршећи Резолуцију 1244 СБ УН, Устав Србије и међународно право; формирали државну заједницу Србија и Црна Гора, као прелазно решење ка сецесији Црне Горе рекао је, поред осталог, адмирал Лука Кастратовић и наставио:

- По ко зна који пут у историји, још једном смо се, за пример човечанству, супротставили немерљиво надмоћнијем агресору и очували достојанство. Имамо морално право и обавезу, без обзира на препреке и жртве, да се боримо за истину о агресији НАТО-а, против брисања нашег памћења против прекрајања историје, за суверенитет и слободу отаџбине, нагласио је Кастратовић.

Вељко Бучковић потом је прочитао своју песму посвећену жртвама агресије НАТО и споменику - буктињи слободе и слободарства.

Окупљени су истакли и транспаренте на којима је писало „Мир – ДА, НАТО - НЕ". На дан одавања поште жртвама агресије централни српски медији су објавили резултате истраживања Европског института за међународна питања према којима је 84% грађана Србије против уласка у НАТО, а мање од 10%, у прилог.

И поред снега и хладног времена, одавању поште страдалима у агресији НАТО-а ове године, у односу на раније, присуствовао је далеко већи број грађана, међу којима је значајан број младих, оних који су гарант да ће се жртве НАТО злочина увек памтити.

Мото ових сви комеморативних активности и ове године је исти - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ.




http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине