Вести:

уторак, 27. фебруар 2018.

Серија ''Немањићи'': спектакуларни промашај српске кинематографије

уторак, 27. фебруар 2018. | КМ новине

Помпезно најављивана серија РТС-а, Немањићи - рађање краљевине, још пре самог емитовања изазивала је не мало подозење. Почетак емитовања све то је само екстремно појачао.

Филмско монашење принца Растка испод фреске потоњег "себе" Светог Саве.








Екстремно негативне критике серије, која представља један од најскупљих пројеката последњих година барем колико је то у јавности познато, оправдала је она сама. Већ са првом емитованом епизодом лавина негативних критика се покренула и до данас не престаје. Али треба напоменути да нису критике те које су негативне већ оно што у серији може да се види и представља крајност којој пристаје сваки епитет.

У последњој епизоди приказано је нешто што је потпуно несхватљиво за пројекат чијим се буџетом размећу аутори а не би било разумевања чак ни да буџета уопште нема. Сцена у серији која приказује младог српског принца Растка који се монаши и добија име Сава, снимана је ни мање ни више него испод саме фреске Светог Саве и његовог оца али као Светог Симеона. 

Несхватљиво.

Овакав промашај изазвао је масовне критике тог дела серије а многи већ указују да се заправо ради о "хумористичкој серији" због огромне количине пропуста, савремених уличних израза и неозбиљности са којом се приступало најважнијој националној историјској теми.

Осим тога у серији се још и каже да ће се принц Растко замонашити у манастиру Светог Пантелејмона на Светој Гори, како се и догодило, али у сврху илустрације аутори нам приказују манастир Црна Река. С обзиром да и то делује као да се ради о раније сниманој фотографији, несхватљиво је зашто то није могла да буде фотографија манастира у коме се догађај одиграо и због чега уопште има толико много грешака и катастрофалних, не само злонамерних, пропуста.

"Три милиона евра за серију у којој се Сава монаши испод сопствене фреске, за "чукљеве" у 10. веку, за "Царе јеси ти нормалан", за "причврљивање", за измишљену ћерку Рашку, за нарацију Стефана првовенчаног који пише житије свог оца а писао га Свети Сава, нестаје ми карактера (знакова, слова)" само је један од коментара на друштвеној мрежи Твитер на које је након прве епизоде неоправдано бурно реаговао генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине