Вести:

понедељак, 19. фебруар 2018.

У Церници традиционално обележене Беле покладе (ФОТО ВИДЕО)

понедељак, 19. фебруар 2018. | КМ новине

Народни обичај покладе, који представља сеоско весеље уочи великих постова, обележен је и традиционално и ове године у селу Церница у Косовском Поморављу.






Беле покладе, се одржавају у Сиропусну недељу односно задњег дана када се у исхрани користи бели мрс. Следећег дана почиње тримирје а након тога се једе искључиво и строго посна храна. Овај обичај, као и многи други, разликује се од места до места а обилује разним карактеристикама.



У већини крајева, у току дана или вечери млађи свет води главну реч; збија разне шале по селу или одлазе на нека позната места у околини где се забављају. Беле покладе се зову још и: Велике покладе, Завршне покладе, Сирне покладе, Проштене покладе (Проћке, Прочка), јер се тог дана тражи и дарује опраштај за свађе и увреде да може часно да започне пост.

  ВИДЕО: БЕЛЕ ПОКЛАДЕ У ЦЕРНИЦИ  - извор ФБ Церница

Церница или Црница, је село у општини Гњилане, на Косову и Метохији. Налази се на око 8 километара југозападно од Гњилана.

Након окупације КиМ Церница је постала синоним страдања српског народа. Од 600 Срба, колико их је у овом селу живело пре рата данас их је остало око стотинак.

Од 1999., у присуству КФОР-а и УНМИК-а, у Церници је убијено седморо Срба, рањено је двадесет двоје, а порушене су 44 српске куће, углавном гранатирањем. За почињене злочине, нису пронађени починиоци и нико није одговарао.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине