Вести:

уторак, 9. јануар 2018.

Фељтон: Писма српских конзула из Приштине - Бугари плаћају затварање српских школа

уторак, 9. јануар 2018. | КМ новине 0

Божић 1890 године, у Србији изражено православног карактера и са краљем на челу, могао је да не буде приоритет.

Стара Приштина





Али не из разлога због којих се то дешава у данашњој "секуларној" Србији која презире своју традицију, веру и вредности. Тадашњи допис српског конзула из Приштине, Луке Маринковића, без уобичајеног Божићног поздрава "Хистос се роди!" (иако не знамо да ли је то тада била пракса или не) ипак написан баш на дан Божића говори много о напорима да се сачува српски народ и његов идентитет на Косову и Метохији и Македонији, односно Косовском вилајету. Проблеми из тог дописа, могло би се рећи у идентичном руху, море и данашње Србе на Косову и Метохији.

Просвета је била трн у оку непријатеља Србије и српског народа који су желели да и оно историје и културе што је сачувао кроз предање, затру и предају забораву. Разлика у односу на данашње време је тек у неким детаљима. Тада је то чинила подмићена турска управа, а данас подмићени "потурчени Срби" при квази-институцијама шиптарских сепаратиста. Ипак, и једни и други са циљем затирања српског училишта.

http://www.joetravel.rs/

...

Краљев. српски консулат Приштина, 
7. jaнyapa 1890. г.

Господину ђенералу Сави Грујићу, Министру председнику и министру иностраних дела Београд


Господине министре председниче,

У одговору на ваше писмо од 21. дек. пр. г. Пов. No 1730. част ми је известити вас, да сам од нове године отворио протокол о поверљивој преписци за пропаганду и поступаћу према наређењима, која будем од вас добијао.


У свези мог поверљивог писма од 20. дек. пр. г. П.No 12. односно затварања српски школа у Косовском вилајету, под видом да нико од учитеља не може без да овери школску сведочбу код меарифа у Вилајету у школи радити, част ми је ради осветлења мога предходног мишлења доставити, господину министру председнику, под. /. у копији два писма г. митрополита Мелентија, упућена на овд. проту оца Стефана Костића. Ја несумњам да ћете се, господине министре председниче, сложити са мном да бугарска пропаганда моћним капиталом поткупљује турско чиновништво у Скопљу, које без добијених наредаба из Цариграда, својевољно измишља на који ће начин спречавати српске учитеље а српске школе затварати. Ово ми потврђавају и речи, које ми је шурак учитеља овд. Јосифа, вративши се прекјуче из Скопља, приопштио, а које је изговорио писар муарифов у Валилуку: да ће сваки српски учитељ морати, ма како добро испит да положи, пасти, јер се тако оће, јер их Бугари, за ово добро, добрим сумама награђују. Ако их који учитељ са 5 лира златни награди, моћи ће испит положити.

Уједно скромног сам мишлења, да се, на основу ових приложених података господина Мелентија, може овом злу стати на пут ако наш госп. посланик у Цариграду с једне стране навали код Патријаршије да она на В. Порти поради да се меарифат ни у ком вилајету несме мешати у права, која су јој од старина за цркве и школе дата, а с друге стране и лично се ц. отом. Министру просвете, на основу података од кр. срп. консулата, потужи на меарифат скопски и код њега строге наредбе за исти издејствује.
Примите, господине министре председниче, и овом приликом уверење мога особитога поштовања.

Понизни, Лука К. Маринковић

...


Видимо да је тада дух српства био срчан и спреман да се одупре и брани, изналазио решења у окружењу које му ни мало није било пријатељски настројено и размишљао како ће унапредити и ојачати преостали српски народ.

Ни данас нам не недостају проблеми који су мучили српски народ тада по овом питању, али нам недостају људи који би размишљали попут српских конзула и српске власти тог доба. Све је присутнија пракса да српски просветни радници морају да добију одобрење од сепаратистичких квази-институција да би морали да раде у српским школама. Ако не сами захтев ће предати администрација државе Србије! Власт је свој народ на КиМ оставвила без сваке подршке, па и више од тога, активно доприноси његовом нестајању кроз гашење институција, па и школа без којих неће бити ни народа.

Српска школа у Шилову, КиМ
Све је сконцетрисано око интереса владајуће партије а њени циљеви су, у најмању руку, крајње забрињавајући, више него икада раније. Запослење у просвети могу да добију само они који су спремни да зажмуре и спроведу политику гашења државе Србије у овој покрајини.

"Овакве и сличне функције на Косову и Метохији препуштене су политичарима на одлучивање, док стручњаци који би помогли да квалитет наставе непрекидно расте, немо посматрају безакоње иза којег стоји држава" писало је недавно у апелу послатом из српских средина јужно од Ибра чији је закључак много драматичнији:

Многи овакво стање повезују са намером Министарства просвете Републике Србије за изазивањем што веће пометње, како би се што лакше српски образовни систем "утопио" у тзв. "косовски образовни систем" албанских сепаратиста, и како би Србија прећутно препустила српске школе на управљање Албанцима.

Са доласком СНС-а на власт, посебно од оснивања "Српске листе" на иницијативу Александра Вучића, на најодговорнија места постављају се они који су отворено спремни да прихвате план и програм шиптарских сепаратиста и да по њему уче српску децу. У то нема сумње јер се сви заједно налазе на списковима за лажне изборе албанских сепаратиста, као и на платним списковима њихових "институција" на којима је највише кандидата запослених у школама.

Пред српском школом у Лапљем Селу, недалеко од Приштине.


Током марта прошле године чланови "Српске листе" активни у квази-парламенту шиптарских епаратиста, по повратку са вештачког бојкота те "скупштине", већ на првој седници чуо се глас како желе да српски Универзитет у Косовској Митровици буде прикључен „Заједници српских општина“, дакле институцији такозване „републике Косово“, да би он „био инкорпориран у ЗСО и да тако имамо потпуни надзор над тим образовним системом" рекао је Славко Симић један од чланова ове листе која спроводи националну издају најширих размера!

Славко Симић
Када Србин посланик такозване „републике Косово“, изговори „да би наш образовни систем буде инкорпориран у ЗСО и да тако имамо потпуни надзор над тим образовним системом" шта би друго то могло да значи осим да над Универзитетом који функционише у оквиру система Републике Србије „инкорпорирањем“ у систем албанских сепаратиста баш они стекну потпуну контролу и „над тим образовним системом“.

Међутим, против овакве праксе ничим се, као ни у време оно, не оглашава ни српска патријаршија нити ико из Српске православне цркве. Овакво прећутно али активно прихватање шиптарске надмоћи упадљиво је од тренутка прогона епикопа рашко - призренског Артемија и верног монаштва. До прогона, између осталог, управо је и дошло како би српски отпор ослабио и из овог правца.

Тако се стварају услови у којима ће српски учитељи морати, као некад због Бугара, да плаћају радна места због Европске уније која кроз своје пипке СНС - "Српска листа" разграђује и гаси српско школско на КиМ за интересе Шиптара.

Примера је нажалост много али документа која је потписао директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, о "интеграцији" српског Универзитета у Косовској Митровици, неумољиво доказују намеру српских власти.





Овде треба имати на уму да је Ђурић у неколико наврата нагласио значај самог Универзитета за Србе на КиМ и њихов останак. Тако да се искључује свака грешка у почињеним актима.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине