Вести:

недеља, 5. новембар 2017.

На дан Задушница НАТО о сигурној будућности на КиМ али животиња, не и Срба

недеља, 5. новембар 2017. | КМ новине 0

На дан Задушница НАТО о сигруној будућности на КиМ али животиња, не и Срба На дан Задушница многи прогнани Срби са Косова и Метохије пошли су да молитвено обиђу гробове својих најближих и на њима упале свеће. Од те намере су морали да одустану јер им није била пружена никаква заштита. 

#КФОР, #Задушнице, #Заштита, #Војска, НАТО, #Сила, #Опрема, #Косово, #Метохија, #Србија,


Услед извесне животне опасности у којој би се нашли, ризик је био исувише велики и неприхватљив. Много више суза него што би можда пролили на гробовима где су им једини који су на Косову и Метохији остали, проливено је на неколико администартивних прелаза или пак на ободима српских енклава одакле су требали да крену пут, то свакако добро знају, девастираних српских гробаља.

Пред очима неизбрисиве слике порушених споменика, не ретко и ископаних гробница одакле су Шиптари повадили и побацали кости упокојених Срба, услед ускраћене заштите да их и тако обиђу, постале су неостварена жеља. Беспомоћни и ојађени, враћали су се скрхани својим, како све мање верују, привременим боравиштима на територији централне Србије.

Прочитајте: Тзв ''Косовска полиција'' одбила да прати Србе на Задушнице


И после готово две деценије између гробова предака и живих потомака, стоје некажњени рушитељи, носиоци власти над судбинама, поносом и тугом.

Али није у свим крајевима Косова и Метохије тако. На централном Косову, недалеко од Грачанице, официри КФОР-а као испоставе најопремљеније војне силе на свету НАТО пакта, дали су реч да су спремни да "пруже подршку за сигурну будућност на Косову".

Командант Кфора, Генерал-мајор Ђовани Фунго је истакао да ће кроз сарадњу и напор на више нивоа друштва сви моћи да превладају разлике и охрабрио је младе да изграде бољу будућност за све људе на Косову, каже се у саопштењу канцеларије Кфора за односе са јавношћу а  преносе медији.

Он је додао да је КФОР спреман у сваком тренутку да пружи подршку и помоћ како би се осигурала сигурна будућност за све становнике Косова.

Међутим не, он није мислио на прогнане Србе који су тог дана желели да обиђу гробове најмилијих, нити на Србе који на Косову и Метохији живе. Ни у Грачаници ни било где друго. 

Ђовани Фунго је ово изјавио на излетишту недалеко од Грачаничког језера. И то приликом обиласка уточишта за животиње а у сарадњи са "Уточиштем за медведе Приштина".

#КФОР, #Задушнице, #Заштита, #Војска, НАТО, #Сила, #Опрема, #Косово, #Метохија, #Србија,
Медведи у сигурном окружењу.

Фунго је рекао оно што је желео да каже али порука коју је КФОР послао овим гестом на дан Задушница, када је безбедност остала само појам у теорији без икакве везе са реалним животом, још једном је одјекнула као болна реалност да ће на отетом Косову и Метохији бити сигурности и заштите за животиње и исто толико за људе али све дотле док ти људи - нису Срби.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине