Вести:

среда, 22. новембар 2017.

Апел седморице: Уместо Вучићевог лажног дијалога о Косову и Метохији да се народ изјасни на референдуму

среда, 22. новембар 2017. | КМ новине 0

Јавни апел групе бивших и садашњих народних посланика, министара и председника општина.




На основу закључака са заједничког округлог стола о Косову и Метохији, који је у организацији Српског покрета Двери одржан 30. октобра 2017. године у Београду, група бивших и садашњих народних посланика и министара и председника општина излази у јавност са следећим апелом:

Дијалог о Косову и Метохији који је недавно у необично великој журби покренуо председник Србије Александар Вучић сматрамо лажним и оцењујемо као покушај да се прикрије права намера актуелне власти да се у 2018. години потпише обавезујући документ о свеобухватној нормализацији односа са тзв. независним Косовом. Потписивање једног таквог документа у Бриселу је услов на даљем путу Србије у ЕУ и значи споразум између две независне државе, чиме се отвара пут за улазак лажне државе Косово у Уједињене нације. Уверени смо да у овом наметнутом лажном дијалогу не треба учествовати и тиме давати подршку Вучићевом режиму да зарад крајње неизвесног и штетног уласка Србије у ЕУ и очувања личне власти жртвује Косово и Метохију.

Сматрамо да међународну јавност хитно треба обавестити да су Косово и Метохија, као територијални део Србије, под окупацијом, и да Србија – на основу међународног права – задржава могућност да овај део своје територије врати у своју пуну уставно-правну надлежност по престанку окупације.

Потребно је одмах прекинути преговоре о КиМ са посредовањем ЕУ, поништити све антиуставне бриселске споразуме и тему Косова и Метохије вратити тамо где јој је и место: у Савет безбедности УН. Истовремено, треба тражити потпуно испуњавање свих одредби Резолуције СБ УН 1244, а посебно оних које се тичу повратка српског државног особља на КиМ.

Апсолутно одбацујемо сваку идеју поделе Косова и Метохије, или било какво друго угрожавање територијалног и државног суверенитета Србије.

Сваку даљу иницијативу или одлуку државног врха Србије по питању КиМ немогуће је донети без мишљења народа на ту тему и зато је потребно организовати референдум.

Као група бивших и садашњих народних посланика, министара и председника општина формирали смо заједнички радни тим који ће се бавити даљим представљањем јавности ових наших захтева широм Србије.

Користимо се приликом да позовемо председника Србије и радну групу Владе Републике Србије која се бави лажним дијалогом о КиМ на директно јавно сучељавање на РТС-у или у Народној скупштини Републике Србије. Уколико избегну да дође до овог сучељавања то ће бити јасна потврда да је наметнути дијалог фарса и лаж.


У Народној скупштини Републике Србије у Београду, 20. новембра 2017.

- Бошко Обрадовић, народни посланик

- Драган Тодоровић, бивши народни посланик (1992-2012), министар и потпредседник Владе Србије 1998-2000.

- Проф. др Слободан Самарџић, бивши народни посланик (2008-2014) и бивши министар за Косово и Метохију у Влади Србије 2007-2008.

- Славиша Ристић, народни посланик и бивши председник општине Зубин поток

- Др Марко Јакшић, бивши народни посланик

- Др Дејан Мировић, бивши народни посланик

- Милан Стаматовић, председник општине Чајетина



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине