Вести:

уторак, 24. октобар 2017.

Од косовских клетви до заклетви - Ој Косово грдно судилиште

уторак, 24. октобар 2017. | КМ новине 1

Пре три дана је из канцеларије председника тзв Косова саопштено је “да ће четрдесет двоје српских судија и четрнаест тужилаца у уторак 24.10. (данас) положити заклетву када косовски председник, Хашим Тачи, донесе декрет о полагању заклетве”.








По закону тзв Косова, одабрани кандидати за тужиоце и судије, морају на именовању код председника Косова имати личне карте “Републике Косово” и косовско држављанство, пред њим потписати декларацију лојалности Косову и полажити заклетву која гласи: „Свечано се заклињем да ћу током вршења дужности … остати веран Уставу Републике Косово …”.

Иако дакле, Устав тзв Косова искључује сваку надлежност државе Србије на КиМ и директно потире преамбулу нашег Устава, за овај чин судије и тужиоци српске националности су добили сагласност владе Србије.

Претходно, судије и тужиоци нису дошли код Тачија да положе заклетву договореног 17. октобра. Али, одмах је реаговала портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић рекавши “да ЕУ жали што је дошло до одлагања по захтеву Београда, јер је Приштина испунила све обавезе повезане са применом овог споразума из дијалога…од кога директно зависе евроинтеграције Србије, па примена мора бити у што краћем року”. 

У врло кратком року захтев је и испуњен, јер је Влада Србије два дана после тога дала одобрење за полагање заклетве српским судијама и тужиоцима за ступање у правосудни систем Косова. Чисто као подсећање, текст заклетве чланова Владе Србије уређен Уставом Србије гласи: “Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем, да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије”. Сви чланови владе и Премијер, прво изговарају а потом и потписују тај текст. Тако је било и 29. 06. ове године, када су премијерка и министри прво изговорили, а потом и потписали овај текст заклетве”.

Дакле, изгледа да овде није ништа спорно, па ни текст заклетве који полажу судије и тужиоци. Али је итекако пре пет година била спорна једна друга заклетва. Невиђену буру, готово хајку на ауторе заклетве, је пре пет година (29.06.2012) у Србији изазвала промоција заклетве Жандармерије Србије, заправо текст заклетве ове јединице. Центар за евроатлантске студије је изразио запрепашћење и велико незадовољство поводом овог случаја, наглашавајући да овај “пропуст” јасно говори о “великим рупама у демократском и парламентарном надзору над сектором безбедности у Србији”.

Већ сутрадан, и тадашњи министар унутрашњих послова Ивица Дачић је оценио, да Жандармерија не треба више да користи заклетву у којој се наводи да Србије и српског народа нема без Косова, јер “не треба давати алиби да неко посумња у добре намере Србије(?)”. 

За тзв председника тзв Косова била је спорна још једна заклетва и то она коју је дао председник Србије Вучић. На питање хрватских новинара да прокоментарише текст председничке заклетве која гласи "Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део", он је рекао да је то само за унутрашњу употребу и да политичари у Србији добро знају да је независно Косово готова ствар. Невероватно... или можда није.

Наравно, никакве буре у Србији није било, ни када су деветог јула 2017 године, 57 војника-регрута Српске националности положили заклетву (будућој) Војсци Републике Косово пред председником тзв Косова: "Заклињем се да ћу бити посвећен и остати потпуно веран Републици Косово, да ћу извршавати наређења председника Републике Косова и надређених официра и поштовати Устав Републике Косово, служити народу и домовини и да штитећи те вредности нећу штедети свој живот". Сви регрути су морали да имају личне карте Републике Косово као доказ косовског држављанства.

Ништа сопрно није било, ни када су посланици Српске листе (17.07.2017) у косовском парламенту и чланови Владе (19.09.2017) из редова Српске листе положили сличну заклетву која гласи: “Ја, посланик Скупштине Републике Косово (министар у Влади Косова), заклињем се да ћу часно и привржено обављати свој задатак …да ћу радити у интересу Косова и свих његових грађана, да ћу… се ангажовати за заштиту територијалне целовитости и институционалног интегритета Косова…. Заклињем се“.

Претпостављам, да је већина ових Срба који су положили заклетве Уставу Косова и држављани Србије. Питање је, који они Устав онда заиста поштују, јер један други искључују?

Ој Косово, грдно судилиште…


Форум независних економиста



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Доћи ће време да ће свима онима којима је наређено да положе заклетву пред Хашишем,доћи време да се суди по Србским законима.Нека су они и тужиоци и судиије,они су марионетице издајица из Београда!То све говори у прилог чињеници о некомпететности и тоталног недостојанства у обављању својих дужности,а то је да служе нашој мајци Србији!Време све брже пролазе,а неминовност која ће их стићи куца на вратанца!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине