Вести:

понедељак, 21. август 2017.

Преображење Господње свечано прослављено на КиМ (ВИДЕО)

понедељак, 21. август 2017. | КМ новине 0

Празник Пеображења Господњег прослављен је свечано и на Косову и Метохији, одакле доносимо извештај из једног од два катакомбна храма колико их ЕРП у егзилу овде има од прогона 2010.




Жива је и ватрена нада да ће по милости Божијој доживети преображење свог ума и својих срца сви други из стада Христовог, данас преварени привидним "статусом" СПЦ клира обученог у велелепне мантије док служе у вековним српским светињама, како би увидели да су у заблуди те се вратили стаду са чијег спасоносног пута су их вукови у јагњећој кожи по мраку отели прогнавши њиховог пастира, епископа Артемија.

Са том надом и молитвом за спас изгубљених Христових јагањаца, верни народ Епархије рашко - призренске у егзилу, окупио се у кат. храму посвећеном Светом Сави, у Жеровници код Звечана, где је сложно узносио молитве на Литургији коју је поводом празника Преображења Господњег служио јеромонах Евтимије, настојатељ овог храма, а њему прислуживао јереј Игор (Данчетовић) са народом верним православљу.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽


Наравно, празник је прослављен и у узурпираним храмовима Српске православне Цркве на Косову и Метохији али се не може рећи да они који у њима служе то чине свечано јер је немогуће одрећи се светиње а истовремено је поштовати. Њен статус, канони, осећај припадности вери православној и верност Богу, народу и држави, не постоје више. Сазнање јесте болно али и неопходно.

Они који се у тим грађевинама налазе не служе нити верује у начела и предање које су Срби вековима следили. Њихови су циљеви овоземаљски, службе оскрабвљене новотаријама, савест оптерећена служењем људима и то нимало добронамерним. Свакодневно смо сведоци да се вера православна на Косову и Метохији користи као параван за многе антинационалне и прљаве послове узурпатора црквене власти. Управо због тога прослављање празника у катакомбним храмовима, по типику које нам је Свети Сава предао, ма у како скромно рухо одевено, уистину је небески свечано.

Преображење у Жеровници
Верно стадо Христово и овом приликом се окупило да узнесе молитве Богу и прими благослов Свевишњег коме показују верност храбро истрајавајући у Истини под безакоњем које се над Епархијом рашко - призренском спроводи. Да би били "праве вере али и правога живота", како настојатељ овог храма, протосинђел Евтимије често напомиње да је неопходно, верници се окупљају у скромој богомољи подсећајући се тако да ништа на овом свету неће опстати до задњега дана осим речи Христових а како је и Сам најавио:  "Небо и земља ће проћи, али ријечи моје неће проћи." те да је једино Јеванђеље пут који треба следити.

У својој празничној беседи протиснђел Евтимије је, између осталог, рекао и да је до Преображења Господ чинио много чудеса, отварао очи слепима, оживљавао мртве, лечио болесне "али овога пута Он је показао природу божанску, не моћ божанску".

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽


Од не малог броја народа који је присуствоваоЛитургији, већи де њих се причестио светим и божанственим Христовим Тајнама.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине