Вести:

понедељак, 14. август 2017.

Нишки фестивал установио награду ''Милорад Мандић - Манда'' а одбио филм у коме је он глумио!

понедељак, 14. август 2017. | КМ новине 0

Нишки фестивал установио награду ''Милорад Мандић - Манда'' а одбио филм у коме је он глумио! "И да, можда неко мисли да је “Повратак” лош филм, не кажем. Можда је. Али се питам у односу на шта је лош?" - каже редитељ одбијеног филма.

#Филм, #Повратак, #Ниш, #фестивал, #одлука, #одбијен, #редитељ, #Предраг, #Јакшић, #жири,
"Повратак" - одбијени филм?
За не веровати је да је филмски фестивал у Нишу од ове године установио награду која носи име прослављеног српског глумца Милорада Мандића - Манде, недавно преминулог, а одбио да у програм уврсти филм "Повратак"⇗ сценаристе и редитеља Предрага Јакшића, у коме је овај глумац одиграо значајну и једну од својих последњих улога а чија је премијера уследила након глумчеве смрти!

  ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА: 🎥


Редитељ одбијеног филма, на друштвеној мрежи Фејсбук је реаговао поводом овакве одлуке:

“Повратак” није уврштен на Фестивал глумачких остварења у Нишу. Срамота је да “бранша” сматра да нема места за филм у којем се, после више од 100 филмских улога у Америци и Канади, Лазар Роквуд, српски глумац, први пут појављује у домаћем остварењу и игра нешто што би многима на српском филму морало да буде “обавезно глумачко штиво”, филм у којем се у озбиљним улогама појављује плејада младих глумаца, у којем се после дуго времена на велико платну враћају две значајне глумице, Дубравка Мијатовић и Весна Станојевић, филму у којем играју доајенке домаћег глумишта Рада Ђуричин и Горјана Јањић.
#Филм, #Повратак, #Ниш, #фестивал, #одлука, #одбијен, #редитељ, #Предраг, #Јакшић, #жири,
Филму у којем српски глумци играју равноправно и раме уз раме са америчким глумцима. Да не причамо о томе да на фестивал који је од ове године установио награду “Милорад Мандић Манда” није уврштен филму у којем је Манда одиграо веома значајну улогу. Не знам ко је селектор или ко су селектори, али ко год да су, згађен сам њиховом одлуком" написао је Јакшић.

У филму "Повратак", о коме нема медија да није извештавао⇗, поред наведених домаћих глумаца играју и оскаровац Џон Севиџ кога знамо из филма "Ловци на јелене", "Коса" и других култних остварења, али и НикМанкусо и Мајкл Паре⇗.

"И да, можда неко мисли да је “Повратак” лош филм, не кажем. Можда је. Али се питам у односу на шта је лош? Који су то глумачки критеријуми? Довољно је погледати селекцију и биће јасно о чему причам" закључује Јакшић.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: 🎥


"Експлицитно позивање на библијски текст, претећа и предапокалиптичка семантизација и атмосфера простора који је протагониста изабрао за сопствено уточиште или искупљење, поред поетичког лука на линији локално-глобално, даје филму извесну значењску и идејну ширину, као и стилско-поетичку аутентичност, повремено и упечатљивост, не само у контексту тренутне српске продукције" записао је о о овом остварењу Владимир Коларић, теоретичар филма.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине