Вести:

уторак, 4. јул 2017.

Зоран Влашковић: Кад терористи постају војска!?

уторак, 4. јул 2017. | КМ новине 0

Од 2.500 активних чланова у тзв. Косовским безбедоносним снагама припадници девет мањина односно неалбанаца 187 њих је у КБС, међу којима је и 45 Срба што је брука.


















Текст и фото: Зоран Влашковић

- Oд овог 1. јула број Срба још већи – У резерви још 800 чланова

Такозване Косовске безбедносне снаге су оружане снаге на Косову и Метохији и налазе се под контролом и командом КФОР-а и самопроглашене „Републике Косово”. Главни задаци тзв. косовских безбедносних снага, (проистеклих од бивше терористичке организације зване ''Ослободилачка војска Косова" коју је Америка и њен председник Џорџ Буш, званично председничким указом и прокламацијом бр. 452 и Указом број 13219 2001. године ''ОВК'' ставио на ''црну листу'' терористичких организација због пружања помоћи тероризму и терористичким организацијама. На ''црној листи'' терористичких организација у Америци је и ОВПБМ, такозвана Ослободилачка војска Прешева , Бујановца и Медвеђе.)

Њихова овлашћења су у домену заштите цивилног становништва тј. трагање и спашавање, уклањање експлозивних направа, гашење пожара, деловање у елементарним непогодама итд. Тзв. Косовске безбедносне снаге су основане 21. јануара 2009. године из снага Косовског заштитног корпуса.

Косово и Метохија према плану Мартија Ахтисарија има право на оружане снаге које су наоружане само лаким наоружањем и броје 2500 војника у активном саставу и 800 војника у резервном саставу.

Данас више 10 одсто припадника Косовских безбедносних снага долази из мањинских заједница, укључујући и српску, (Срби су преко ноћи од народа произведени у мањину фашистичком одлуком прим. З.В.) бошњачку, ромску и хрватску и друге.

Поред броја од 45 припадника српске заједнице, који су већ у саставу КБС-а, од 1. јула 2017.г., након завршетка обуке, још 61 члан придружио се КБС-у.


И после '99. иступали су као терористи
Тзв. Министарство Косовских безбедносних снага је израдило посебну стратегију за укључивање мањинских заједница у ову институцију.

Косовске безбедносне снаге тренутно имају мандат снага за хитне случајеве и под надзором КФОР -а су. Намеравају у будућности да постану војна снага на Косову. Али, ова трансформација захтева "уставне амандмане" у тзв "Скупштини" за шта мора да се обезбеди подршка српских посланика, који су до сада били категорично против.



На Косову Срби одбацују Косовске безбедносне снаге

КБС су мултиетничке снаге и тренутно имају следећи састав 2.313 Албанаца и 187 припадника других мањина. Када су у питању заједнице тај број изгледа овако :

Ашкалијска заједница – 29 чланова, или 1,21%

Бошњачка заједница - 43 чланова или 1,79%

Хрватска заједница - 3 члана, или 0,13%

Египћанска заједница - 13 чланова, или 0,5%

Горанска заједница - 2 члана, или 0.08%

Ромска заједница - 2 члана, или 0.08%

Српска заједница - 45 чланова, или 1,88%

Турска заједница - 49 чланова, или 2,04%


Македонска заједница - 1 члан, или 0,04%.


author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању



Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине