Вести:

уторак, 13. јун 2017.

Заветници прекинули пројекцију филма о Косову и сепаратизму

уторак, 13. јун 2017. | КМ новине 0


Чланови Српског сабора Заветници прекинули су данас пројекцију филма "Косово...Наздравље! Gëzuar!" у Медија центру у Новом Саду, у седишту удружења Независног друштва новинара Војводине.
Испред Медија центра Заветници су претходно одржали конференцију за новинаре, на којој је члан Главног одбора Слободан Јовић, како је саопштено, упозорио да се у самом садржају филма, чији је копродуцент Динко Грухоњић, српска војска и полиција приказују као окупаторске снаге док се припадници терористичке ОВК представљају као легитимни борци за слободу.

"На делу је покушај рехабилитације албанских ратних злочинаца и очигледна замена теза где се Србима приписује кривица за рат на Косову и Метохији, а Албанцима улога жртве", навео је Јовић, саопштили су Заветници.

Јовић сматра да је овакав филм врста промоције сепаратизма у Новом Саду са циљем подстицања истог у самој АП Војводини.

После конференције, како је саопштено, неколико чланова Српског сабора Заветници успело је да уђе у салу у којој је било најављено емитовање филма "Косово… Наздравље! Гëзуар!".


Они су носили слике српских жртава са Косова и Метохије као и слике њихових убица Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, а једна њихова чланица је искључила филм.

"На самом почетку пројекције чланови Заветника угасили су пројектор и прекинули приказивање филма, уз повике: "Ово је срамота!" Члан Главног одбора Ведран Ћосић поставио је питање организаторима: "Где је правда за српске жртве?! Ко је одговоран за читаве српске породице које су убијане и киднаповане?! Како живе Срби на КиМ?!", наведено је у саопштењу.Заветници прекинули пројекцију филма "Косово, наздравље", који српску војску приказује као окупаторску и промовише тзв. државу Косово. Угашен пројектор на почетку приказивања!
Posted by Српски сабор Заветници on понедељак 12. јун 2017.


"У првом реду налазио се председник Лиге социјалдемократа Војводине који је Заветницима псовао мајку и вређао их, након чега је неколико чланова Заветника брутално избачено из сале", стоји у саопштењу.

Српски сабор Заветници позвао је надлежне органе да убудуће забране све сличне догађаје који имају за циљ подривање уставног поретка Србије и омаловажавање српских жртава.


- Пројекција поменутог филма коју су организовале прозападне НВО попут фондације БИРН Косово, Независног друштва новинара Војводине, форума ЗФД Београд као и америчке испоставе ЦИА за Балкан, тевелизије Н1, део пројекта “Стварни људи – стварна решења” који има за циљ промовисање добросуседских односа између тзв. Косова и Србије. Финансијску подршку овом пројекту пружа Делегација Европске уније у Србији. Указујемо на чињеницу да се у самом садржају филма српска војска и полиција приказују као окупаторске снаге док се припадници терористичке ОВК представљају као легитимни борци за слободу. На делу је покушај рехабилитације албанских ратних злочинаца и очигледна замена теза где се Србима приписује кривица за рат на Косову и Метохији, а Албанцима улога жртве – реко је председник новосадског одбора Заветника Слободан Јовић.


Он је навео да се филм наводно бави тематиком међуљудских односа Срба и Албанаца пренебрегава чињеницу да су Срби на Косову и Метохији већ годинама грађани трећег реда и жртве политике терора и уцена коју над њима спроводе сецесионисти у Приштини.

-Сматрамо да је недопустиво да се у оквиру филма промовише некаква историја “самосталног Косова”, а албански народ приказује као аутохтон на овом простору јер је познато да су Косово и Метохија вековна српска територија, а да Албанци до 1912. године нису уопште имали заокружен национални ентитет на простору Балкана – рекао је он.

Документарни филм "Косово... Наздравље! Гезуар!" је прича о сусрету Арија Абдуљија, терористе "ОВК" и оца Нектарија (световно Исака) Воргучића, бившег монаха манастира Дечани.

Њих двојица су данас новинари и опијајући се у филму причају о стању на Косову, рату, односима Срба и Албанаца, прошлости, садашњости и будућности тог простора. 
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.