Вести:

понедељак, 3. април 2017.

Свечано отварање изложбе „Хероине у балканским и Првом светском рату“

понедељак, 3. април 2017. | КМ новине 0

У Историјском Архиву Града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а, у среду 5. априла 2017. године, у 19 часова, поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, биће отворена изложба под називом " Хероине у балканским и Првом светском рату ".





Аутори изложбе су Предраг Павловић и Алекса Зарев  из Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда уз сарадњу са Министарством одбране.

Организатори изложбе су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org и Историјски архив Града Новог Сада  www.arhivns.rs


На отварању изложбе ће говорити Бора Новаковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Зрењанина и Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског Архива Новог Сада. Изложбу ће отворити др Милан Мицић, историчар и књижевник из Новог Сада. У музичком делу програма наступиће Певачко друштво „Јутро“ из Новог Сада. Публика ће ову изложбу моћи да погледа до 21. априла.


ЈУНАКИЊЕ. У одбрани српског народа, заједно са својим очевима, браћом и мужевима, бориле су се и жене. Многе од њих облачиле су војничке униформе и, под својим или туђим именом, учествовале у крвавим биткама Великог рата. Василија Вукотић, кћерка сердар Јанка Вукотића, била је једина жена-учесница Битке на Мојковцу; добровољац Милица Миљанов, осветлала је образ свом оцу војводи Марку Миљанову, а Живана Терзић је у српској војсци достојно заменила свог погинулог брата...


Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца
– Обилић 1912-1918 – Нови Сад


Изложба „Хероине у балканским и Првом светском рату“ настала је захваљујући групи аутора Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда. Говори о женама које су током Првог светског рата дале велики допринос, поднеле огромне жртве и задужиле Србију и свет. На 17 паноа представљене су наше хероине попут Милунке Савић, Надежде Петровић, Јелене Шаулић, Радмиле Милошевић, Анђе Шћепановић, Лепосаве Младеновић Белосајке и других.

Такође, на паноима су представљене и жене из других земаља које су дошле у помоћ српској војсци и народу, као ратнице, санитетско особље или хуманитарне раднице, које су допремале помоћ, прикупљале новац и слале га у Србију, или су лично долазиле и остајале са српским народом, попут Флоре Сендс, Евелин Хаверфилд, Елси Инглис и многих других.






Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине