Вести:

субота, 15. април 2017.

Монашење и прослава празника Цвети у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама 🎥

субота, 15. април 2017. | КМ новине 0

Празник Цвети свечано је прослављен у свим катакомбама епархије у егзилу. У манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, празничну радост је Господ увећао за радост првих монашења у манастиру од његовог оснивања.






На бденију, уочи празника, 26/8. априла, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушенике свете обитељи: Страхињу (Крстовића) и Ђорђа (Радојичића), давши им монашка имена – Серафим и Георгије. Пред почетак бденија Владика је благословио облачење подрасника искушенику Лазару Кецману.

После монашења Владика Артемије се обратиo присутнима пригодном беседом:

„Препуне су биле у првим вековима хришћанства пустиње Египта, Сирије, Палестине, Тиваиде, Свете Горе и осталих пустиња и обитељи где се монаси Богу посвећивали и душе своје спасавали. Те речи Господње и данас, браћо и сестре, чују многи и у нашем српском народу и остављају све у свету по речима Господњим, и оца и мајку и браћу и сестре и децу и све остало у свету и крећу за Господом носећи крст свој. Ето тако су и ова два млада човека, који су вечерас пред свима нама, и не само пред нама, него пред светом Црквом Божијом и небеском и земаљском у присуству Господа Христа, Пресвете Богородице, којој је овај храм посвећен, и свих угодника Божијих, положили свечано монашке завете. А какви су то завети чули сте из питања која су им упућивана, и из њихових одговора, завети ни мало лаки. Завети који човек својом снагом, својим моћима није у стању да испуни и да изврши. Али зато су они свесни својих слабости и немоћи, увек одоговарали смирено: “Да, али с Божијом помоћи„. Ништа без Божије помоћи не можемо добро чинити овде на земљи. То су и они вечерас посведочили, а то и историја рода људскога сведочи, на многе начине.“
Монашењу је присуствовало преко 200 светосаваца из свих крајева Србије. После монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

На сам празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим (Цвети), Епископ Артемије је служио у манастиру Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Ксенофонта (Томашевића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Леонтија (Кантара). Већи број верника се на Литургији причестио Пречистим Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи након свете Литургије владика је говорио о празнику Цвети и потреби чувања себе од греха након примања Светог Причешћа.

Након Свете Литургије приређена је, од стране манастирског братства, трпеза љубави за све присутне. 


Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.
Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.


  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽


  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽

ФОТОГРАФИЈЕ погледајте ОВДЕ:



Извор: ЕРП у егзилу    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине