Вести:

четвртак, 9. март 2017.

Владика Артемије: Прогоне ме јер сам забранио Бајдену да посети Дечане

четвртак, 9. март 2017. | КМ новине 1

После шест година започело суђење владики Артмију и сарадницима, у очигледно монтираном процесу.



Прогнани епископ рашко-призренске епархије, владика Артемије, одбацио је на почетку суђења у Вишем суду у Београду оптужбе да је злоупотребом овлашћења оштетио фонд епархије намењен обнови манастира на Косову и Метохији у периоду од 2004. до 2009. године.

http://www.novinar.de/wp-content/uploads/2009/05/decani-bajden.jpg?lang=lat
Бајден у Дечанима и огромна радост
Владика Артемије је рекао да су наводи оптужнице, којом се терети да је давао налоге за исплату радова предузећу "Раде Неимар", а који нису били завршени или нису уопште извршени, "базирани на клеветама и неистинама", те да је његов прогон уследио када је 2009. тадашњем потпредседнику САД Џозефу Бајдену (који се активно залагао за бомбардовање Србије и подржаво шиптарске сепаратисте и зликовце, прим. редакције) забранио да посети епархију.
 
"Тада је цео сабор СПЦ скочио на мене. Он (Бајден) је био у Дечанима, али без мог благослова", навео је владика Артемије.



http://i0.wp.com/stanjestvari.files.wordpress.com/2016/08/bajden_decani.jpg?resize=529%2C189&ssl=1
Архива
Због тога, као и због противљења екуменизму и потчињавању СПЦ јеретичком представнику из Ватикана, владика Артемије безаконито је прогнан из своје канонске епархије а то је био само почетак незаконитих радњи које је Синод СПЦ преузео по налогу америчке Владе.

Владика Артемије је детаљно је изложио своју одбрану, подсетивши да је на Косову и Метохији боравио 20 година, док га нису протерали.

"Оштро сам иступао против злочина које су чинили нашем народу. Био сам ангажован на многим питањима, не само верским. У Америци сам био 23 пута, не ради шетњи и уживања, већ да се нађе решење за наш народ и да КиМ остане у Србији", навео је владика Артемије, истичући да ниједном није ишао у САД без благослова патријарха Павла.

Према његовим речима, после погрома (марта 2004.) у ком је за два дана порушено 35 цркава и манастира на КиМ, осетио је потребу да ради на њиховој обнови.

"Радило се како се могло. Није било грађевинских фирми, нити начина да се расписују тендери, па је тако је и основано предузеће Раде Неимар. Савесно смо радили, некад у немогућим условима. Та наша борба многима се није свидела. Био је очигледан притисак да се Артемије уклони са Косова и замени кооперативнијим владиком", навео је он.


http://media.bskm.rs/2013/11/Teodosije-03.jpg
После прогона владике Артемија у манастир Грачаницу долазили су сви они којима је пре тога било забрањено. Овај ут на задовољство прогонитеља, духовног оцеубице теодосија.

Даље је рекао да је са благословом Синода СПЦ била поднета тужба суду у Стразбуру против земаља које су биле задужене да чувају мир на КиМ, а са захтевом да оне сносе трошкове обнове светиња.

"Синод је међутим убрзо променио став и тражио да се тужба повуче, зато што је амбасадор Италије дошао код патријарха и питао како ми додељујемо ордење војницима који су чували Дечане, а онда их тужимо. Сабор је сам повукао тужбу, без мог знања 2005. године", навео је владика Артемије.

Напоменуо је да он, као ни остали оптужени, немају могућност да се бране, јер је архива Епархије рашко-призренске за њих блокирана, те да им ниједан акт није доступан од фебруара 2010.


"Моје, као епископа, било је да водим рачуна о целокупној епархији, обнови, приоритетима... Исплата за радове није била паушална, увек на основу уговора. Све сам радио на основу устава СПЦ, који нигде не обавезује да се за сваку ствар мора питати неко у Патријаршији. На крају године подносимо извештај о раду", навео је владика Артемије.

https://pravoslavljepzv.files.wordpress.com/2014/07/srbomrzac.jpg


Додао је и да за 19 година његовог рада у том смислу није било примедби већ да је неколико пута био и похваљен.

На питање адвоката због чега је био против предлога да обнову порушених светиња раде шиптарски сепаратисти са КиМ, владика је навео да се противи томе "да их гради онај који их је јуче рушио", па да је тако и настао његов сукоб са Сабором СПЦ.


http://srbinaokup.info/wp-content/uploads/2013/02/Uzurpator-Teodosije-Hasim-Taci.jpg
Рушилачка рука није свима сметала. Теодосије се први руковао са Тачијем па тек онда Тадић, Дачић, Вучић...

"На основу рада комисије коју је у фебруару 2010. послао Синод, поднета је кривична пријава против мене. (Митрополит црногорско-приморски) Амфилохије је био најактивнији у том супротстављању и називао је обнову фиктивним радњама. САД, медународна заједница и Синод су тражили да ме склоне. Цео мој случај је завијен у фарсу", закључио је Артемије.

Суботички такође негирао кривицу

Првооптужени Предраг Суботички такође је негирао кривицу, али није желео да детаљно износи одбрану јер нема за то могућности с обзиром да му није омогућен приступ регистрима предузећа "Раде Неимар" у којем је био овлашћено лице.

Суђење ће бити настављено у петак, 10. марта, када ће питања бившем владики постављати заменик тужиоца.

Истрага у овом случају покренута је још 2009. године али се врло брзо показала да је лажирана и измишљена. Медији су то, међутим, врло ажурно прикривали и чинили све што су могли да капмањ прогона изгледа убедљиво иако није било аргумената. Суђење је више пута одлагано, допуњавано, мењано да би истражни поступак трајао читавих шест година што је ејдан од доказа да је подигнута оптужница без икаквих основа.


https://gdb.rferl.org/D32BAC92-9501-4BBF-813B-4BFEA09A42BA_w1023_r1_s.jpg


Поред Суботичког и прогнаног епископа Артемија, данас у егзилу), оптужен је и његов некадашњи лични секретар Симеон Виловски, коме се суди у одсуству, као и Јелена Шубаревић.

Они се терете за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву а по оптужници која није пружила нити се заснива на било каквом доказу у односу на било кога од оптужених.

Кратко излажући оптужницу - спојену од два оптужна акта из 2010. и 2015. године, заменик тужиоца Бранкица Марић данас је навела да су оптужени извршили злоупотребе у вези са обрачуном трошкова за грађевинске радове, те да је фирми "Раде Неимар" исплаћено знатно више од стварне вредности радова, док неки наплаћени радови нису ни изведени.


https://pravoslavljepzv.files.wordpress.com/2013/06/main_tresh-1367917654.jpg
Сава Јањић у Дечанима са тзв. "председниццом" Косова и Метохије, америчком "амбасадорком" и осталим српским издајницима, Тачијевим Србима.

Исплате из благајне Епархије рашко-призренске, према оптужници, су обављане без претходне потребне сагласности надлежних црквених органа.

Првим оптужним актом тужилаштво терети оптужене да су СПЦ оштетили за 349.000 евра, док по другом још није готово вештачење о тачном износу.

Пуномоћник СПЦ се придружио кривичном гоњењу окривљених и истакао имовинско правни захтев од 20 милиона динара, 32.000 евра и 1,8 милиона евра за колико се Црква сматра оштећеном.

Симеону Виловском се суди у одсуству јер се налази у Грчкој. Он је у тој земљи био ухапшен почетком марта 2010. године по потерници коју је за њим расписала Србија.

Међутим, Врховни суд Грчке одбио је да Виловског изручи Србији пошто је закључено да нису испуњени услови за његову екстрадицију и захтев за изручењем оценио "политичким прогоном".





Извор: Агенције    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине