Вести:

петак, 17. фебруар 2017.

Зоран Влашковић: У Косовској Митровици нема масовне гробнице, ископана албанска лаж!

петак, 17. фебруар 2017. | КМ новине 0

Зоран Влашковић: У Косовској Митровици нема масовне гробнице, ископана албанска лаж!
У северном, српском делу Косовске Митровице, на месту где је била џамија до 1999. године, ископавањем терена 16. фебруара, потврђено је да нема масовне гробнице. На локацији ископавања није пронађено ништа од људских остатака.

 #Косовска, #Митровица,#Србија, #ЕУЛЕКС, #Масовна, #гробница, #мост, #Ибар, #Шиптари, #џамија,

  • Од сумњи Албанаца да се на овом месту налази масовна гробница, ископана је само љихова лаж! Ископавање и претраживање терена је на основу захтева из 2010. године који је покренуо међународни тужилац.

Текст и фото: Зоран Влашковић



Полиција је траком обележила простор који се ископава и планирано је да, уколико се наиђе на људске остатке, претрагу терена, по службеној процедури, наставиће специјализоване судско медицинске екипе.

На дан истраживања терена били су били представници Института судске медицине из Приштине, Еулекса, представници Комисије Владе Србије за нестала лица и представници косовског и српског удружења породица несталих на Косову и Метохији.


Ископавања поред моста на Ибру.

Ископавања су обезбеђибали припадници Косовске полиције а могли су се видети и војници Кфора, Кфорове екипе за сарадњу са цивилима и бројне новинарске екипе.

Проф. др Сузана Матејић из Комисије за нестала лица Владе Србије изјавила је новинарима да је Влада Републике Србије дала све информације које има у вези са несталим лицима. Она је прецизирала да документација Владе Србије која се претражује није једина и да се расправља и о другим документима која означавају могуће локације као масовне гробнице, других страна које још увек нису у потпуности откривене.


Нема масовне гробнице поред ибарског моста али се сумња у скривену намеру - припремање терена за изградњу џамије.

“Провера сваког локалитета који се појави као информација да можемо да пронађемо некога са списка несталих јесте повод да се сви заједно бавимо тим проблемом и заједно истражујемо. Данас смо овде да проверимо да ли је та инофомација коју смо добили од сведока истинита,”- рекла је Матејић.

Председник Комисије за нестала лица при сепаратистичким квази-институцијама Пренк Ђетај изјавио је новинарима у Косовској Митровици да је за помирење Срба и Албанаца од велике важности расветљавање судбине несталих лица.

Милорад Трифуновић
Председник српског Удружења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Милорад Трифуновић рекао је да се залажу за расветљавње судбине свих несталих лица, без обзира на националну припадност.

“Ми смо за то да се свака локација раскопа и да се дође до истине .”- рекао је Трифуновић.


Он je упозорio да се судбина киднапованих и несталих мора да расветлити и да они који су починили злочине одговарају, а не да, како каже, буду приведени па пуштени на слободу.

“Ми смо примили 347 тела која су пронађена и есхумирана на Косову и Метохији, а за њихову смрт нико није одговарао и нико није процесуиран,”- рекао је Трифуновић и додао да се нада да ће сe тај пропуст исправити у наредном периоду.

На Косову и Метохији нестало је око 1660 лица, од којих се за 547 Срба и осталих неалбанаца још трага. Српско удружење киднапованих и несталих има оправданих сумњи да има 17 масовних гробница Срба на КиМ које још нису истражене.


Жиливоде, место код Обилића које није довољно истражено. Основано се сумња да су на овом месту покопани остаци масакрираних српских радника киднапованих на КиМ током 1998. и 1999. године. ЕУЛЕКС је у неколико наврата опструирао ископавања док на крају нису успели да их у потпуности обуставе.

Међу њима је и реон карауле Кошаре на српскоалбанској гранинци која се не истражује из разлога, како се овом удружењу образлаже годинама, да је тај простор миниран!? Срби оправдано сумњају да је ископавање поред моста на Ибру, наводо истраживање масовне гобнице, албанска перфидна игра за подизање џамије на самој локацији где су ровокопачи копали земљу?




author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине