Вести:

уторак, 21. фебруар 2017.

Гњилане: Јавни позиви Шиптара на убијање Срба не привлаче пажњу јавности

уторак, 21. фебруар 2017. | КМ новине 0

Гњилане: Јавни позиви Шиптара на убијање Срба не привлаче пажњу јавности Прикривањем и минимализовањем отворених претњи на убиство Срба, тзв., "косовска полиција"мотивише и подстиче такво понашање али, као што смо видели у годинама иза нас, и саме злочине у будуће.

#Grafit, #Gnjilane, #ubistvo, #Srbi, #Siptar, #Zlocin, #Napad, #pretnja, #Strah,
Графити којима се позива на убиство Срба / фото: КМ Новине







Графити са порукама „Уби Србина“, на српксом и енглеском језику, затим „УЧК“ са кукастим крстом и другом претећом садржином осванули су у среду, 15. фебруара ове године на локалу у центру Гњилана, у улици Стојадина Трајића којом се долази до Саборне цркве Свети Никола у Гњилану. Слични графити осванули су на још два места на којима се Срби окупљају а једно од њих је и школа са 11 ученика. Наравно, није се могло сакрити да је то акт Албанца, односно локалног Шиптара али се и у овом случају поступило као и у многим нападима на Србе који трају деценијма уназад. Кривац је или душевно оболела особа или, као у овом случају, малолетник.

Починилац је убрзо ухваћен а након што је саслушан о исписаним претњама, изгредник је означен као "малолетник" (16) и оптужен "за ремећење јавног реда и мира". Уместо да се ове најоштрије и директне претње, уз позив на тероризам и подршку нацизму санкционишу, њима се даје подстрек минимизирањем намере изгредника. Тако починилац "није имао саизвршиоце и да је прекршајно дело починио сам" а "на даљи поступак предат је тужиоцу, који ће, у складу са годинама извршиоца прекршаја предузети адекватне мере”, рекао је  за РТВ Пулс портпарол косовске полиције за регион Гњилана, Исмет Хашани. Овим је уједно најављено и ослобађање ухапшеног с обзиром да малолетник због прекршаја може проћи једино са усменом опоменом, посебно ако му је то први пут (да је ухваћен и да се зна за непочинство).

У разговору са мештанима откривамо да Срби не мисле да је овај акт баш тако безазлен. Поверење у тзв., "косовску полицију" је у потпуности изостало а страх је очигледан, већ готово природно стање јер нису само Албанци ти који прикривају злочине и покушаје да они буду изведени.

"Полиција је тај инцидент свела на један најмањи минимум и отворила случај за најмањи прекршај, само као ремећење јавног реда и мира. То му дође исто као да је неки гост у кафани сломио чашу и газда га пријавио или да се неко неком дере на улици" каже нам Србин који, из страха за себе и своју породицу не жели да се представи. А разлога за страх је превише...

Већ сутрадан, после исписивања графита, један од полицајаца захтевано је од власника кафане да се одмах позову радници који раде на реконструкцији Цркве и ангажују да прекрију графите. Исто је одмах и учињено. Локална ТВ Пулс је јуче, на свом сајту, објавила вест баш о овој пијаци и то у форми животних прича. Ни помена о изгреднику, претњама, позиву на убиство Срба и опасности која се надвија после неколико привидно мирних година.

Ипак, једна податак говори и више него довољно "данас затичемо само једног продавца" каже се у тој вести. Након кратког упознавања са овим продавцем, Србином из околног места, новинарка наводи да је на пијаци "и само један купац" и то Албанац. Срби данас нити продају нити купују на пијаци која је једно од најзначајнијих места на којима се окупљају још од 1999. У суседној згради, у чијој близини је било још таквих графита, смештено је истурено одељење Основне школе „Вук Караџић“ у Шилову у којој наставу похађа 11-оро ученика српске националности. Упркос свему локална телевизија је желела да направи вест о "нормалној" и уобичајеној српској свакодневници са намером да се претње забораве - на то нас упућује чињеница да оне ни једном једином речју, већ данас, нису поменуте.

Један од графита на којим се, на енглеском језику, позива на "убијање свих Срба"



Срби су дубоко резигнирани, осећај немоћи и препуштености на немилост шиптарским разбојницима и невољцима достиже свој врхунац. Замолили су нас само да "јавност обавестите о овоме а и да се затражи смена одговорних за оволико понижавање и оспоравање директног позива на убијање Срба. Да се назове макар међуетнички инцидент јер то смета код међународних фактора"

Чак и "обичан" Србин са Косова и Метохије зна како се ствари могу контролисати а злочини над њима спреччити и обуставити. Једино изгледа то не знају полиција, новинари који се буне и жале и за најмањи помен било кога од њих, службеници и политичари у шиптарским квази-институцијама који "представљају" народ, свештеници узурпатора Теодосија који се могу видети на сваком састанку са локалним шиптарским "институцијама"и "самоуправама" и то у пуном броју из околних цркава и манастира. Ни из Канцеларије за КиМ нема реакције на ове негативне резултате политике Владе коју и сами спроводе.

Ништа нам друго као објашњење не пада на памет осим да је једини разлог то што су у крајњој линији сви они корисници једног буџета и на једној платној листи. Ко је народу крив што је ничији?


Горан Петровић



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине