Вести:

среда, 25. јануар 2017.

Седморица Албанаца у грчкој војсци ухапшено због испољавања национализма

среда, 25. јануар 2017. | КМ новине 0

Седморица Албанаца у грчкој војсци ухапшено због испољавања национализма Грчки министар одбране захтева да војници буду кажњени "као никада пре", како би се избегле сличне акције убудућности, јавила је прес служба Министарства.

#Грчка, #Војници, #Албанци, #регрути, #орао, #национализа, #иредентизам, #сепаратисти, #сукоб, #злочин, #истрага, #криминал, #затвор,




Седморица грчких војника, иначе тамошњи Албанци, фотографисали су се показујући рукама симбол албанског орла, "знак албанског ирдентизма" због чега су ухапшени и одведени на саслушање због онога што су урадили, преносе грчки извори. Овим је покренуто и питање општег пропуста захтевајући бјашњење како су регрути уопште унели телефон или камеру у војну базу, као и ко је осми војник који је фотографисао. Грчки Министар одбране сада захтева да они буду најстрожије кажњени како се то не би поновило другим војницима.

Након што су ову фотографију објавили на друштвеним медијима њихови мобилни телефони су одузети на основу хитном налога тог министарства а младићи ће бити задржани под присмотром. Спроведена је унутрашња војна истрага која је открила је да су војници са фотографије били млади регрути који још увек нису положили заклетву.

Због медијске реакције и грчке политике, случај је добио много веће размере него што се очекивало, што је приморало војно тужилаштво да покрене истрагу. Забрињавајући проблем, као грчки медији оцењују, осим одговорности оних који су дозволили да до такве провокације дође, јесте чињеница да је после откривања случаја Генералштаб грчке Војске издао блажу изјаву да окивљени неће бити додељени борбеним јединицама већ ће бити пребачени на граничне прелазе, упркос чињеници да војни прописима предвиђају строге казне. Са други стране, како су пренеле грчке новине "Прототема", грчки Министар одбране инсистира на најстрожим могућим казнама у намери да спречи понављање оваквих провокација у будућности.


Ова седморица регрути су требала да положе заклетву 3. фебруара, а након инцидента ће бити пребачени у одвојене јединице. Из министарства додају да правна служба разматра случај како би оценила да ли могу да се нађу на оптуженичкој клупи због ове провокације због чега ће војници бити подвргнути испитивању а медији преносе да им у случају да оптужнице буду подигнуте прети и до пет година затвора.

Албанске власти се нису огласиле поводом инцидента а медији на албанском а пажњом прате читав случај.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине