Вести:

недеља, 14. август 2016.

Шиптари уклонили такозвани ''Парк мира'' (ФОТО)

недеља, 14. август 2016. | КМ новине 0

Шиптари уклонили такозвани ''Парк мира'' (ФОТО)
После нешто више од две године постајања , у недељу 14. августа са главног градског моста на Ибру у подељеној Косовској Митровици укоњен je Парк мира кога су Срби ту успоставили 22. јуна 2014. године.


















Текст и фото: Зоран Влашковић



  • У недељу 14. августа на главном градском мосту на Ибру у подељеној Косовској Митровици уклоњен тзв., "Парк мира".
  • Уклањањем парка означен почетак ревитализације главног моста на Ибру која треба да буде завршена 20. јануара 2017. године.
  • Парк постављен 22. јуна 2014. године


Парк је урађен након, такође укоњене бетонске барикаде успостављене на мосту 16. септембра 2011. године.

Парк мира су уклонили радници једног албанског предузећа са јужне стране утоварним лопатама и камионима а у потпуности је однета земља са цвећем и чемпресима без намере да се сачувају. Метална ограда је уклоњена само на улазу моста са јужне стране док је ограда остала са три друге стране око моста.

Мост стрепње!
Средствима француске владе од невероватних 5,5 милиона евра главни градски мост на Ибру је реновиран и улепшан са полукружним светлећим луковима у периоду од септембра 2000. до јуна 2001. године. Дужина главног градског моста на Ибру у Косовској Митровици је 91,2 метара а ширина 25,3 метара. Укупна површина моста износи 1.120 квадратних метара. До сада је на мосту, од јуна 1999. године , било равно 120 већих и мањих инцидената а које су изазвали све до једног Албанци покушавајући насилно да уђу у српски део Косовске Митровице.

Уклањање Парка мира на мосту обезбеђивали су италијански карабињери са три возила са северне стране, једним возилом Еулеха и десетинама припадника косовске полиције са северне и јужне стране. Није било никаквих инцидената.

Радове финансира ЕУ са милион евра. Планирано је да са обе стране моста буду стационирани и стални пунктови КФОРА, Еулекса и косовске полицијске службе који ће обезбеђивати простор како би предупредили евентуалне немиле догађаје.


ФОТО ГАЛЕРИЈА: 


Са реконструкцијом моста радиће се и на изградњи пешачке зоне у улици Краља Петра, од моста до споменика кнезу Лазару, у северном делу града. Планирано је да радови трају четири месеца након чега ће се 20. Јануара 2017. године мост отворити, најпре за пешаке а онда и за саобраћај.



author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине