Вести:

понедељак, 1. август 2016.

Селаковић: Нисмо се обавезали да мењамо преамбулу о Косову

понедељак, 1. август 2016. | КМ новине 0

Селаковић: Нисмо се обавезали да мењамо преамбулу о Косову Србија се није обавезала да промени преамбулу Устава о Косову и Метохији, тврди министар правде у техничкој влади Никола Селаковић.

Н. Селаковић / Фото: Едукација.рс



Он потврђује за Блиц да Србија треба да промени уставне одредбе у оном делу који се тиче јачања независности судства, а наглашава да се нигде није обавезала да промени преамбулу о Косову и Метохији.

- Нико из државних органа није причао о преамбули и положају Косова и Метохије, нити смо се на то било где обавезали. Нико о томе не говори осим такозваних независних експерата у јавности - каже Селаковић за Блиц.

Акционим планом за поглавље 23 Србија је обавезана да промени Устав у делу који се тиче јачања независности судства, начина избора носилаца судских функција, састава Високог савета судства и појединих делова који се тичу Државног већа тужилаца, каже Селаковић, наводећи да се преамбула нигде не спомиње.

Постоји, према његовим речима, део јавности који, чим почне прича о промени Устава, говори о преамбули и Косову и Метохији.

- Сумњам у њихову искреност и добронамерност - каже Селаковић и додаје да је Устав жив организам државе, да је сваки део тог акта могуће разматрати, али да је дужност сваког носиоца јавне функције и државног службеника, као и грађана, да поштују актуелни Устав.

Поводом све чешћих провокација и проусташких испада у Хрватској, као и оштрих изјава представника хрватских власти упућених Београду, он је оценио да је Србија најчешће главна тема предизборне кампање у Хрватској, као и да га не би изненадило да се провокације наставе.

- Тема предизборне кампање нису њихови унутрашњи проблеми, већ то какви треба да буду односи са Србијом, ко ће више да запљуне Србију или неким својим потезом да покуша да нас испровоцила или да нас увреди - каже Селаковић.

Србија, с друге стране, како каже, демонстрира озбиљност и показује виши степен зрелости, не ћути на бесомучне провокације, има свој глас, али га не усмерава против било кога, већ, напротив, мудро користи да заштити национални интерес, водећи рачуна о безбедности сваког Србина и Српкиње у Хрватској.

Наводећи да две земље увек могу у прошлости да нађу разлоге за сукобе, Селаковић је рекао да треба да живимо у будућности, да тражимо начин да доведемо односе у нормалу.

Селаковић је, говорећи о формирању владе, рекао да верује да мандатар Александар Вучић неће подлећи притисцима, којих свакако има.

- Саслушаће сугестију или притисак, али ће урадити онако како су грађани тражили - каже Селаковић.

У овом интервјуу министра Селаковића, иако улива наду изјава да се неће мењати преамбула о КиМ у Уставу Србије, ипак има и неких недоследности. Он захтева поштовање Устава а сам га фрапантно крши још од времена када се налазио на месту Председника Скупштине Србије. Тада је одбио да распише нове локалне изборе за Општинске органе на северу КиМ који су били незаконито укинути и уведени привремени органи. Иако је по Уставу рок био 3 месеца за распсивање нових избора он то никада није учинио а такође су и привремени органи, који данас функционишу на КиМ, такође неуставни. То је само један, а веома битна ставка, иначе се ланац његових неуставних потеза никада није прекинуо као што је то случај и са ладом у којој је он министар.



Извор: Агенције    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине