Вести:

петак, 1. јул 2016.

Халифа уместо свеца, светац уместо првоборца

петак, 1. јул 2016. | КМ новине 1

Основна школа „Растко Немањић Сава“ на Дојевићу добија име по председнику Уједињених Арапских Емирата, а школа у Дежеви ће се, уместо по борцу из тог села, назвати по првом српском просветитељу.

Основна школа "Растко Немањић Сава" у Дојевићу


Наредне школске године ђаци Основне школе на Дојевићу код Новог Пазара, која се сада зове „Растко Немањић Сава“ мораће да ломе језик и говоре да им се школа зове по председнику Уједињених Арапских Емирата Халифи бин Зајиду ел Нахјану. Од наредне школске године ђаци у Дежеви, која још носи име по првоборцу из овог села Александру Стојановићу Лесу, требало би да носи име по првом српском просветитељу Растку Немањићу, рођеном такође у комшилуку, у засеоку Мишчиће.

Одлуку о томе донели су на последњој седници одборници градске скупштине Новог Пазара, и то једногласно. Једнима је мотив за подизање руку вероватно био то што им и иначе смета што школа на Дојевићу, у којој је преко 90 одсто бошњачке деце, носи име по утемељивачу Српске православне цркве, другима је било важно што се Свети Сава враћа кући у родну Дежеву.

Школа на Дојевићу стара преко сто година више пута је мењала име. По најмлађем сину Стефана Немање Растку названа је шездесетих година прошлог века.

Прошле године у дворишту старе школе изграђена је нова, светла, сва у стаклу, међу најбоље опремљеним у Србији. Изграђена је као дар Уједињених Арапских Емирата, који су, у изградњу школе, дечјег обданишта и дијагностичког центра у Новом Пазару уложили седам милиона евра.

Свечаном отварању у децембру прошле године присуствовао је премијер Александар Вучић, пола Владе Србије и амбасадор УАЕ Џума Рашид ел Дахери. Амбасадор је том приликом и пренео жељу инвеститора из своје земље да се школа назове по актуелном председнику УАЕ Халифе бин Зајида ел Нахјана, да вртић носи назив „Абу Даби”, а да се дијагностичком центру да име по оснивачу Емирата Зајиду бин султану ел Нахјану, додајући да ће се тако потврдити пријатељство две земље. – Они су само тражили да тим институцијама дамо имена којих се не би смо стидели у сваком случају, и да ништа нису уложили – рекао је премијер Вучић.

Халифа бин Зајид ел Нахјан / Фото: експрес.ко.ук


Пре него је такав предлог стигао пред одборнике градске скупштине, са њима су се сагласили савет родитеља, школски одбор, наставничко веће школе „Растко Немањић Сава“, као и Градско веће Новог Пазара.

Паралелно са тим, и на другом крају у Дежеви, школски органи су се изјашњавали да школа у том месту назове по Растку Немањићу, уместо по првоброцу из комшилука.

Директор школе на Дојевићу Бесим Адиловић објашњавао је да донатор који је саградио велелепну школу заслужује да одреди и име, а да ће се он, ако му буде компликовано да у свакој прилици изговара за наш језик „тешко“ име суверена Емирата, можда представљати само као директор школе на Дојевићу.

Директор школе „Александар Стојановић Лесо” у Дежеви Голуб Видојевић каже да је идеја о промени назива школе наишла на одобравање свих школских органа, не због било каквог става према борцу НОБ-а Лесу, већ због имена Растка Немањића, које се слави у свим школама и које и ђаке и наставнике у свечевој родној Дежеви још више обавезује. – Недалеко од школе гради се црква, храм посвећен Светом Сави, а ми ћемо школи дати назив „Растко Немањић“, дакле цивилно име утемељивача српске књижевности, културе, државности и духовности – каже Видојевић.

На одлуке Скупштине Новог Пазара сагласност би требало да да и Министарство просвете и то пре почетка школске године, јер се име не мења кад ђаци крену на наставу.




Извор: Политика    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Анониман2. јул 2016. 08:57

    Ово треба забранити. Знаш кад би у Хрватској национална мањина успела да промени назив школе?! Дивим им се све више јер држе до своје државе и очувању националних интереса. Срби серу сами по себи па им ја касније крив увек неко други.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине