Вести:

понедељак, 20. јун 2016.

На врху Ђеравице у српској ношњи

понедељак, 20. јун 2016. | КМ новине 1

Планинарке Наташа Јањић и Јелена Стојковић оствариле својеврсни подвиг - попеле се на највећи врх Проклетија.

Планинарке Наташа Јањић и Јелена Стојковић оствариле својеврсни подвиг - попеле се на највећи врх Проклетија.
Језерски врхови, проклетије. / Фото: Википедиа


Ово је први поход наших алпиниста на Ђеравицу од рата на Косову и Метохији.

Младе трстеничке планинарке Наташа Јањић (33) и Јелена Стојковић (33) освојиле су врх Ђеравица (2.656 метара надморске висине) и то успињући се са косметске стране, што је први поход српских планинара на овај врх од 1998. године! Успех су прославиле фотографишући се обучене у реплике средњововних дворских хаљина.

- Пре три недеље чланови Планинарско-смучарског друштва "Љуктен" из Трстеника, међу којима смо биле Јелена и ја, пробали смо да освојимо Ђеравицу путем којим нико од српских планинара није ишао након рата, али нас је лоше време зауставило на неких 2.300 метара - прича ексклузивно за "Новости" Наташа Јањић, наша позната планинарка, која је до сада освајала све друге врхове Проклетија.

- Одлука да поново покушамо донета је 10. јуна, када смо и кренули пут Пећи преко Дечана и Јуника до села Гропе Еренику надомак Кошара, а онда кренули на успон у зору 11. јуна.

Са 1.900 метара надморске висине, после четири сата ходања, "пала" је Ђеравица, а наше планинарке причају да су имале велику помоћ водича из ПД "Ђеравица" из Пећи.


Наташа додаје да је пре шест година у акцији "Проклетије без граница" Ђеравица освојена из правца Црне Горе. - Боравак смо искористиле и да посетимо пећину Радавац, Високе Дечане, Пећку патријаршију, извор Белог Дрима. Искуство је било незаборавно.

Планинарка Јелена Стојковић сведочи да је осећај на врху био сјајан, а да је цео догађај употпуњен преоблачењем у хаљине које су специјално за ову прилику добиле из Удружења "Јеринин град" из Трстеника.




- Тренутно се са косметске стране гради асфлатни пут, па је извесно да се Ђеравица неће освајати овом стазом до краја године - истиче за "Новости" Јелена. - Сада се припремамо за нове походе. Наше Планинарско друштво "Љуктен" је врло активно, тако да сваког викенда имамо неке акције.


Спремне за нове врхове


Планинарка Јелена Стојковић припрема се за освајање Триглава и Мон Блана, а Наташа Јањић, која је до сада "испењала" Гран Парадизо, Гросглокнер, Мусалу, Триглав, Доломите, са клупском другарицом ће "репризирати" освајање више врхова ван Европе.

























Извор: Новости    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Анониман23. јун 2016. 13:54

    ИСКРЕНО ОДУШЕВЉЕН, У СРЦЕ УДАРА. СВАКО ДОБРО

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине