Вести:

Saturday, May 28, 2016

За малишане: апликација за писање ћириличних слова

Saturday, May 28, 2016 | КМ новине 1

Обично поштујемо своје тек када нам неко други на то укаже.

Али да ли би сте схватили снагу Ћирилице, као индентификације нашег бића, упутићу вас на чињеницу да сумноги владари у различитом епохама покушавали да забране употребу ћирилице Србима а међу њима су Марија Терезија, Франц Јозеф I, Бенџамин Калај, Иван Мажуранић, Анте Павелић, Адолф Хитлер, али и многи други освајачи.   Потискивање ћирилице, део је пројекта чији је циљ брисање српског идентитета. На ћирилици су написани наши највреднији споменици који припадају ризници светске баштине – Мирослављево и друга јеванђеља, повеља Кулина-бана, Душанов законик, па биографије светских српских краљева Немањића, Слово љубве Деспота Стефана лазаревића.   У данашњој ери паметних телефона често чујемо да ћирилица није компатибилна  са новим технологијама  и практична за употребу Вероватно би наше институције пристале на такву оцену да се комшије Бугари нису изборили да се у ЕУ и на евру пише и ћирилицом.  Андроид апликација  Ћирилица је скроман допринос чувању нашег писма.Пише: Драгослав Ивковић,
аутор апликације


Али да ли би сте и пре тога схватили снагу Ћирилице, као индентификације нашег бића, упутићу вас на чињеницу да сумноги владари у различитом епохама покушавали да забране употребу ћирилице Србима а међу њима су Марија Терезија, Франц Јозеф I, Бенџамин Калај, Иван Мажуранић, Анте Павелић, Адолф Хитлер, али и многи други освајачи.

Потискивање ћирилице, део је пројекта чији је циљ брисање српског идентитета. На ћирилици су написани наши највреднији споменици који припадају ризници светске баштине – Мирослављево и друга јеванђеља, повеља Кулина-бана, Душанов законик, па биографије светских српских краљева Немањића, Слово љубве Деспота Стефана Лазаревића.

У данашњој ери паметних телефона често чујемо да ћирилица није компатибилна са новим технологијама и практична за употребу Вероватно би наше институције пристале на такву оцену да се комшије Бугари нису изборили да се у ЕУ и на евру пише и ћирилицом.

Андроид апликација Ћирилица је скроман допринос чувању нашег писма.

Техника не мора да буде лоша по ваше дете. Ако Ваше дете већ има приступ таблету или се игра са Вашим телефоном, искористите ту радозналост да научи правилно да пише слова ћирилице. Задатак ове апликације је да Ваш малишан научи да пише пре свега штампана слова. Сама апликација је направљена да буде крајње једноставна како би малишани од 3 до 5 година могли лако да је користе.

У апликацији Ваш малишан покретом прста исписује линије које чине слово. На тај начин учи се механика писања.

Све је више родитеља који не чекају да њихова деца крену у школу да би научила прва слова. Ми мислимо да не можете поранити с подучавањем своје деце, све док пратите њихов интелектуални и психо-моторни развој. Треба их подстицати на учење и “учити да уче” од малих ногу. Дакле, слободно учите своју децу и пре него што крену у школу – слова, бројеве, облике и све остало што вам се учини да могу да прихвате и науче.


Линк до апликације [ОВДЕ]

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯


Нећете им на тај начин одузети детињство нити ускратити време за игру. Сваки тренутак који проведу с вама у учењу кроз игру за њих је милион пута већи ужитак од гледања цртаног филма или играња играчкама. А о томе колико је корисније нећемо ни да говоримо… Наравно, не треба ни претеривати. Најбоље би било да установите неки распоред којег ћете се, колико год сте у могућности, држати. Сат времена учења кроз игру сваког дана је сасвим довољно. Остатак времена за игру дозволите детету да само организује, уз ваше смернице.

Током прве три године живота, постављају се темељи за размишљање, језик, ставове, способности и друге карактеристике. Стога би била штета да се не искористи дететова природна способност за учење током тих најважнијих година.
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

1 comment:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.