Вести:

понедељак, 23. мај 2016.

Фотограф говори о томе како изгледа фотографисати Путина (ВИДЕО)

понедељак, 23. мај 2016. | КМ новине 0

Председник Русије Владимир Путин проглашен је за личност године 2007. од стране магазина "Тајмс". Фотограф Платон је изабран да направи његов портрет за насловну страну.

"Наместио сам свој мали студио, врата су се отворила и Путин је умарширао са два своја преводиоца, четири или пет политичких саветника и бандом крупних момака. Обријаних, са ожицима на лицима, знате... опасни момци. Рекао сам: "господине Председниче, ово је дивна земља, част мије да сам овде  да ћу урадити ово". Затим сам додао: "Имам питање за Вас". Они су му шапнули на уво а онда се окренули ка мени и рекли: "шта желите да питате, господине Платоне?". Рекао сам: "Ја сам Енглез, волим Битлсе. Да ли их и Ви волите?". Он се окренуо ка преводиоцима, затим ка својим политичким саветницима и на руском наредио "Одмах!". Сви су пожурили да изађу из собе. Остали смо само ја, Путин и опасни момци. Окренуо се ка мени и тихо, на савршеном енглеском, рекао: "Волим Битлсе". Та поп-арт веза ми је омогућила да му се приближим и тако се однос опустио.   Истина је да је лице које сам фотографисао, лице хладне моћи и ауторитета Русије.     Онда је сео назад на столицу и приказао своју моћ за мене. Рекао бих да воли фотографисање. Добијао сам од њега честитке за Божић. Али, најневероватнија ствар за мене је била та да је његова опозиција користила баш ту фотографију да прикаже све оно лоше што мисли о њему. и о моћи и ауторитету у Русији. "Покрети за људска права", покрети мужеложника, на свим јавним демонстрацијама против њега, користили су моју фотографију. Постала је њихова застава. То је највећа част коју сваки фотограф може да доживи.   И... честитке за Божић су престале да стижу" испричао је за Хафингтон Пост фотограф који је направио најупечатљивију фотографију Владимира Путина.



Та фотографија је постала много више од фотографије за насловну страну часописа. Овде фотограф говори о свом искуству фотографисања једног од најмоћнијих људи на планети.

Владимир Путин је, по часопису који је објавио овај интервју, изузетно контраверзна личност, а како кажу посебно на Западу где се његова политика сматра конфронтирајућом у односу на америчку и "других земаља".

Фотограф Платон има огромно искуство јер је фотографисао много личности високог профила , укључујући Принца, Серену Вилијамс, Барака Обаму, Доналда Трампа, Клинтона, гадафија, Берлусконија... Његове фотографије објављиване су у бројним међународним публикацијама широм света, а само на насловној страни Тајмс Магазина преко 20 пута.

Када се састао са Путином како би фотографисао његов портрет, искуство је почело као што је и претпостављао, помало напето те је Платон потражио неку врсту заједничке основе на којој би изгради однос са руским председником.

Фотограф Платон са својом фотографијом Путина.    


"Наместио сам свој мали студио, врата су се отворила и Путин је умарширао са два своја преводиоца, четири или пет политичких саветника и бандом крупних момака. Обријаних, са ожицима на лицима, знате... опасни момци. Рекао сам: "господине Председниче, ово је дивна земља, част мије да сам овде  да ћу урадити ово". Затим сам додао: "Имам питање за Вас". Они су му шапнули на уво а онда се окренули ка мени и рекли: "шта желите да питате, господине Платоне?". Рекао сам: "Ја сам Енглез, волим Битлсе. Да ли их и Ви волите?". Он се окренуо ка преводиоцима, затим ка својим политичким саветницима и на руском наредио "Одмах!". Сви су пожурили да изађу из собе. Остали смо само ја, Путин и опасни момци. Окренуо се ка мени и тихо, на савршеном енглеском, рекао: "Волим Битлсе". Та поп-арт веза ми је омогућила да му се приближим и тако се однос опустио.

Истина је да је лице које сам фотографисао, лице хладне моћи и ауторитета Русије.

Онда је сео назад на столицу и приказао своју моћ за мене. Рекао бих да воли фотографисање. Добијао сам од њега честитке за Божић. Али, најневероватнија ствар за мене је била та да је његова опозиција користила баш ту фотографију да прикаже све оно лоше што мисли о њему. и о моћи и ауторитету у Русији. "Покрети за људска права", покрети мужеложника, на свим јавним демонстрацијама против њега, користили су моју фотографију. Постала је њихова застава. То је највећа част коју сваки фотограф може да доживи.

И... честитке за Божић су престале да стижу" испричао је за Хафингтон Пост фотограф који је направио најупечатљивију фотографију Владимира Путина.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯



Но, приметно је да се и овде умешала политика, више него што је то било неизоставно. Магазин који је овај интервју објавио, Хафингтон Пост, чврсто заступа ставове супротне онима које Русија и Путин заузимају. Од геополитичких, питања бише Украјине (мада... ), параде мужеложника и разне врсте прохтева које све гурају под параван људских права. Вероватно због тога је и овде Путин назван "најстрашнијим" човеком на свету. Сасвим сигурно да нису мерили по броју жртава које спољна политика Запада производи...

А доказ инструментализације је и то што је сам фотограф, неколико година раније а у два наврата, о фотографисању владимира Путина говорио са много више симпатија и прилично блаже него што се овде могло чути, па чак и доста другачије у неким моментима. Та друга два интервјуа, додуше на руском, можете наћи на сајтовима esquire и photographer.ru




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине